Przeglądać
Wózek sklepowy
Jest wciąż 65,00 zł pozostawione do DARMOWEJ wysyłki

Sprytny sposób na długie życie

Sprytny sposób na długie życie

Selen i jego znaczenie dla organizmu człowieka

Selenium and its importance for the human organism

Podobnie jak w przypadku jodu, pobranie selenu jest uzależnione od zawartości selenu w glebie. Ilość tego pierwiastka w glebie jest zróżnicowana geograficznie. Istnieją zarówno tak zwane obszary niedoboru selenu, jak i obszary o wysokim poziomie selenu w glebie. Republika Czeska, czy ogólnie Europa, jest jednym z obszarów o niskim stężeniu selenu w glebie. W konsekwencji znajduje to odzwierciedlenie w niskim spożyciu tego niezbędnego pierwiastka w diecie. Gwoli wyjaśnienia, ważna jest nie tylko obecność selenu w glebie, ale także jego dostępność, na którą wpływa zawartość materii organicznej w glebie, pH, opady i oczywiście zdolność roślin do wchłaniania selenu.

Artykuł w skrócie:

  1. Selen
  2. Selen a tarczyca
  3. Selen i jego funkcje biologiczne
  4. Niedobór selenu i jego objawy
  5. Źródła pokarmowe selenu
  6. Możliwa toksyczność
  7. Jak zaradzić niedoborom selenu w naszych warunkach?

Selen

Chociaż organizm ludzki potrzebuje selenu tylko w niewielkich ilościach, jest on niezbędnym pierwiastkiem , który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowych funkcji fizjologicznych naszego organizmu. Selen wspiera między innymi prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, płodność oraz zdrowy układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy . Selen występuje w dużych ilościach w wątrobie, sercu, nerkach, trzustce, jądrach i paznokciach. Jednak narządem o najwyższym stężeniu selenu w organizmie jest tarczyca.

Selen a tarczyca

Selen pomaga chronić tarczycę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i odgrywa kluczową rolę w produkcji hormonów tarczycy. Pierwiastek ten wchodzi w skład enzymu dejodynazy jodotyroniny, który katalizuje konwersję nieaktywnej tyroksyny (T4) do aktywnej trijodotyroniny (T3).

Według kilku badań, niedobór selenu jest związany ze zwiększonym ryzykiem chorób autoimmunologicznych tarczycy , zwłaszcza zapalenia tarczycy Hashimoto (= choroby autoimmunologicznej, w której układ odpornościowy atakuje tarczycę). Literatura sugeruje również, że suplementacja selenu u pacjentów z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy zmniejsza wytwarzanie przeciwciał przeciw peroksydazie tarczycowej (tzw. anty-TPO).

Selen i jego funkcje biologiczne

Selen jest częścią peroksydazy glutationowej , ważnego endogennego przeciwutleniacza, który pomaga chronić lipidy błony komórkowej przed uszkodzeniami oksydacyjnymi powodowanymi przez wolne rodniki. Stres oksydacyjny został powiązany z wieloma chorobami, takimi jak choroby serca i miażdżyca. Dlatego peroksydaza glutationowa może chronić nas przed chorobami związanymi ze stresem oksydacyjnym. Aktywność peroksydazy glutationowej wykorzystywana jest również jako marker do oceny ilości selenu w organizmie .

Selen wzmacnia również funkcje układu odpornościowego . Niezbędny poziom tego pierwiastka zwiększa produkcję i wydajność białych krwinek oraz chroni je przed działaniem wolnych rodników. Selen jest również ważnym pierwiastkiem dla utrzymania zdrowego układu rozrodczego. U mężczyzn wchodzi w skład wici plemników i jest potrzebna do prawidłowego metabolizmu testosteronu.

Ponadto selen działa jako antagonista kadmu, arsenu, rtęci i ołowiu . Wiążąc się z tymi pierwiastkami i blokując ich wchłanianie, pomaga w ochronie przed ich toksycznym działaniem.

Niedobór selenu i jego objawy

Jak wspomniano powyżej, niedobór selenu jest związany z zaburzeniami pracy tarczycy, takimi jak niedoczynność tarczycy czy zapalenie tarczycy typu Hashimoto. W Chinach, które są jednym z obszarów o bardzo niskim stężeniu selenu w glebie, poważny niedobór selenu jest związany z chorobą Keshan i Kashin-Beck. Jednak oba te stany występują również w związku z niedoborem jodu lub obecnością niektórych toksyn środowiskowych. W przypadku choroby Keshana stwierdzono również obecność infekcji wirusowej.

Źródła pokarmowe selenu

Dostępny w pożywieniu selen wiąże się z białkami . Dlatego pokarmy bogate w białko, takie jak mięso (zwłaszcza podroby) i inne produkty zwierzęce, są stosunkowo dobrym źródłem selenu. Jeśli chodzi o źródła roślinne, orzechy brazylijskie są znaczące ze względu na zawartość selenu i mogą zawierać do 100 mcg/100g. Ponieważ zawartość selenu w żywności zależy od zawartości selenu w glebie, wskazane jest włączenie do diety wielu źródeł selenu. Istnieją badania, które potwierdzają, że stężenie selenu w orzechach brazylijskich różni się znacznie w zależności od pochodzenia orzechów.

Możliwa toksyczność

Istnieje jednak stosunkowo cienka granica między optymalnym spożyciem a toksycznymi poziomami selenu. Na przykład, jeśli zjemy duże ilości wyżej wymienionych orzechów brazylijskich, możemy zostać zatruci. Może to nastąpić już przy dawkach odpowiadających 600-700 mcg selenu dziennie. Objawy przedawkowania selenu to nieświeży oddech, wymioty, łamliwe paznokcie, wypadanie włosów, zmęczenie lub drażliwość.

Jak zaradzić niedoborom selenu w naszych warunkach?

Niestety, osoby o normalnych nawykach żywieniowych, które mają w swojej diecie żywność wytwarzaną konwencjonalnie, doświadczają współczesnej formy niedożywienia i brakuje im kluczowych pierwiastków, takich jak selen .

Jeśli nie jesteś dietetykiem i nie potrafisz ocenić, jakich niezbędnych substancji brakuje w Twojej diecie, rozsądnie jest uzupełnić składniki odżywcze, których najczęściej brakuje . Dlatego powstał Multivitamin Daily F20 Complex . Codzienne stosowanie tej multiwitaminy pomoże Ci poprawić stan odżywienia i zagwarantuje spożycie ważnych składników odżywczych. Spersonalizowana suplementacja skupiająca się wyłącznie na udowodnionych brakach składników odżywczych jest bardziej odpowiednia, ale jeśli nie chcesz zajmować się odżywianiem i suplementacją indywidualnie z wykwalifikowanym specjalistą, postaw na nasz Multivitamin Daily F20 Complex.

w magazynie

Od

Źródła:

Stoffaneller R, Morse NL. Przegląd spożycia selenu w diecie i statusu selenu w Europie i na Bliskim Wschodzie. Składniki odżywcze. 2015 27 lutego;7(3):1494-537. doi: 10.3390/nu7031494. PMID: 25734564; PMCID: PMC4377864.

Ventura M, Melo M, Carrilho F. Selen i choroba tarczycy: od patofizjologii do leczenia. Int J Endokrynol. 2017;2017:1297658. doi: 10.1155/2017/1297658. Epub 2017 31 stycznia. PMID: 28255299; PMCID: PMC5307254.

Qian Wu, Margaret P. Rayman, Hongjun Lv, Lutz Schomburg, Bo Cui, Chuqi Gao, Pu Chen, Guihua Zhuang, Zhenan Zhang, Xiaogang Peng, Hua Li, Yang Zhao, Xiaohong He, Gaoyuan Zeng, Fei Qin, Peng Hou, Bingyin Shi, Niski poziom selenu w populacji jest związany ze zwiększoną częstością występowania chorób tarczycy, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, tom 100, wydanie 11, 1 listopada 2015 r., strony 4037–4047

EC Silva Junior, LHO Wadt, KE Silva, RMB Lima, KD Batista, MC Guedes, GS Carvalho, TS Carvalho, AR Reis, G. Lopes, LRG Guilherme,

Naturalna odmiana selenu w orzechach brazylijskich i glebach Amazonii,

Chemosfera, tom 188, 2017

Fan Y, Xu S, Zhang H, Cao W, Wang K, Chen G, Di H, Cao M, Liu C. Suplementacja selenem w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy: przegląd systematyczny i metaanaliza. Int J Endokrynol. 2014;2014:904573. doi: 10.1155/2014/904573. Epub 2014 11 grudnia. PMID: 25574167; PMCID: PMC4276677.



0 komentarzy

zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją.