Jak walczyć z alergiami nie tylko w okresie wiosennego pylenia

22.2.2024

Inspiracja

How to fight allergies not only during the spring pollen season

Jeśli jesteś alergikiem, prawdopodobnie doświadczasz już trudności związanych z sezonem alergicznym. Do najczęstszych objawów alergii należą swędzenie oczu, łzawienie, kichanie i wodnisty nos. Do rzadszych objawów należą bóle głowy i ucha spowodowane obrzękiem błon śluzowych. W tym artykule podpowiemy Ci, które suplementy mogą pomóc w walce z alergiami i jakie inne działania warto włączyć do codziennej rutyny, aby złagodzić objawy alergii.

Krótki przegląd artykułu:

  1. Czym jest alergia?
  2. Jakie suplementy mogą pomóc w walce z alergiami?
  3. Witamina D
  4. Witamina C
  5. Cynk
  6. Kwasy tłuszczowe omega-3
  7. Więcej wskazówek, jak złagodzić objawy alergii

Czym jest alergia?

Alergia to nieuzasadniona reakcja układu odpornościowego na substancje występujące naturalnie w naszym środowisku , takie jak żywność, zwierzęta czy wspomniane pyłki. Choroby alergiczne mają udowodnione podłoże genetyczne, ale w ich rozwoju istotną rolę odgrywają również czynniki środowiskowe . Należą do nich różne substancje chemiczne, zanieczyszczenie powietrza i dieta. Infekcje również są powiązane z rozwojem alergii i mogą przyczyniać się do ich nasilenia. [1]

Jakie suplementy mogą pomóc w walce z alergiami?

W walce z alergią można stosować różnorodne procedury i składniki odżywcze. Wybraliśmy cztery kluczowe suplementy z naszego portfolio , które możesz stosować, jeśli cierpisz na alergię.

Witamina D

Witamina D wykazuje działanie immunomodulacyjne w szlakach zapalnych wywołanych alergenami, oddziałując na receptory witaminy D (VDR) w szerokiej gamie komórek układu odpornościowego. Komórki te są wówczas zdolne do syntezy biologicznie aktywnej witaminy D niezbędnej do wytworzenia adaptacyjnej odpowiedzi immunologicznej. Niedobory witaminy D są powszechne na całym świecie i mogą częściowo wyjaśniać wzrost zachorowań na choroby alergiczne, w tym astmę i alergie pokarmowe . Wykazano również, że osoby z alergicznym nieżytem nosa mają obniżone poziomy witaminy D, co koreluje z nasileniem objawów alergicznych . Natomiast po suplementacji witaminą D zaobserwowano poprawę objawów. [2]

Witamina C

Witamina C pełni wiele funkcji w organizmie, ale najczęściej kojarzy się ze wsparciem odporności i działaniem antyoksydacyjnym. Działa również jako naturalny lek przeciwhistaminowy . Histamina wspomaga rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększa przepuszczalność naczyń włosowatych, co w przypadku reakcji alergicznych powoduje znany wodnisty nieżyt nosa lub łzawienie oczu. Witamina C może łagodzić objawy alergii , pomagając zmniejszyć wydzielanie histaminy w organizmie. [3]

Cynk

Cynk reguluje różnicowanie, proliferację i funkcjonowanie komórek układu odpornościowego, w tym limfocytów T i eozynofilów zaangażowanych w reakcje alergiczne. Odpowiedni poziom cynku jest kluczowy dla prawidłowej odpowiedzi immunologicznej , a wiele chorób alergicznych (takich jak atopowe zapalenie skóry, astma oskrzelowa czy alergiczny nieżyt nosa) charakteryzuje się obniżonym poziomem cynku. Cynk pomaga również zmniejszyć nadwrażliwość mastocytów, które uwalniają histaminę w kontakcie z alergenem. W związku z tym suplementacja cynkiem może złagodzić objawy reakcji alergicznej. [4]

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 działają przeciwzapalnie , a ich działanie ochronne sprawia, że ​​są przydatne w leczeniu wielu chorób zapalnych, w tym astmy i alergii. Wiele badań epidemiologicznych wykazało, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 w okresie ciąży i dzieciństwa ma działanie ochronne przed rozwojem alergii lub atopii w późniejszym życiu. [5] [6]

Więcej wskazówek, jak złagodzić objawy alergii

  • Zdrowy układ odpornościowy jest ściśle powiązany ze zdrowiem naszych jelit . Wspieranie mikrobiomu jelitowego zdrową i zróżnicowaną dietą pomoże wzmocnić układ odpornościowy i złagodzić problemy alergiczne. Nie zapominaj o fermentowanej żywności, owocach i warzywach bogatych w przeciwutleniacze, a wręcz przeciwnie – unikaj żywności przetworzonej, białego cukru i alkoholu.
  • Uważaj na alergie krzyżowe . Istnieją produkty spożywcze o strukturze białkowej podobnej do niektórych pyłków. Na przykład, jeśli masz alergię na najczęstszy alergen pyłkowy – pyłek brzozy – bardzo prawdopodobne jest, że w sezonie pylenia będziesz uczulony na jabłka, marchew, ziemniaki, seler lub orzechy laskowe.
  • Zioła mogą również pomóc w walce z alergią. Do najskuteczniejszych ziół o działaniu antyalergicznym należą pokrzywa, pachnotka zwyczajna lub tarczyca bajkalska.
  • Płukanie nosa solą fizjologiczną oczyści błony śluzowe z wdychanego pyłku i pomoże zmniejszyć obrzęk.
  • Po powrocie do domu zmień ubranie i opłucz twarz wodą. To zmniejszy ilość pyłków osadzających się na skórze i ubraniach.

Źródła:

[1] Jenerowicz D, Silny W, Dańczak-Pazdrowska A, Polańska A, Osmola-Mańkowska A, Olek-Hrab K. Czynniki środowiskowe a choroby alergiczne. Ann Agric Environ Med. 2012;19(3):475-81. PMID: 23020042.

[2] Mirzakhani H, Al-Garawi A, Weiss ST, Litonjua AA. Witamina D i rozwój chorób alergicznych: jak ważna jest? Clin Exp Allergy. 2015 styczeń;45(1):114-25. doi: 10.1111/cea.12430. PMID: 25307157; PMCID: PMC4369152.

[3] Carr AC, Maggini S. Witamina C i funkcja odpornościowa. Składniki odżywcze. 3 listopada 2017;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.

[4] Masanobu Suzuki, Takayoshi Suzuki, Masashi Watanabe, Shigetsugu Hatakeyama, Shogo Kimura, Akira Nakazono, Aya Honma, Yuji Nakamaru, Sarah Vreugde, Akihiro Homma, Role of wewnątrzkomórkowego cynku w molekularnej i komórkowej funkcji w alergicznych chorobach zapalnych, Alergology International, tom 70, wydanie 2, 2021, strony 190-200, ISSN 1323-8930, https://doi.org/10.1016/j.alit.2020.09.007 .

[5] Jun Miyata, Makoto Arita, Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i ich metabolitów w astmie i chorobach alergicznych, Allergology International, tom 64, numer 1, 2015, strony 27-34, ISSN 1323-8930, https://doi.org/10.1016/j.alit.2014.08.003 .

[6] I. Romieu, M. Torrent, R. Garcia-Esteban, C. Ferrer, N. Ribas-Fito, JM Anto i in. Spożywanie ryb przez matkę w czasie ciąży a atopia i astma u niemowląt Clin Exp Allergy, 37 (2007), s. 518-525