20 października to Światowy Dzień Osteoporozy, dlatego postanowiliśmy poświęcić temu tematowi więcej uwagi w tym artykule. Osteoporoza dotyka dużą liczbę populacji na całym świecie i wykazuje tendencję wzrostową. Rozpoznanie często ustala się na podstawie wypadku, na przykład w przypadku nagłego złamania. Niemniej jednak wczesne wykrycie choroby może zapobiec dalszemu pogorszeniu jakości kości, a także późniejszym powikłaniom.
Artykuł w skrócie:
- Co to jest osteoporoza?
- Statystyki osteoporozy
- Osteoporoza w Czechach
- Objawy
- Kto jest zagrożony osteoporozą?
- Zapobieganie
- Środki niefarmakologiczne i ich wpływ na jakość kości
- A) Aktywność fizyczna
- B) Odżywianie
- Diagnoza
- Farmakoterapia
Co to jest osteoporoza?
Słowo „osteoporoza” ma pochodzenie łacińskie i powstało z połączenia dwóch łacińskich słów „osteo” = kość i „porosis” = perforacja, przerzedzenie.
Osteoporoza to choroba metaboliczna objawiająca się ścieńczeniem kości i osłabieniem ich struktury . Kości stają się bardziej kruche, zmniejsza się ich wytrzymałość i elastyczność oraz są bardziej podatne na złamania. Najczęściej osteoporoza jest spowodowana brakiem hormonów płciowych, aktywności fizycznej i składników odżywczych potrzebnych dla zdrowych i mocnych kości.
Statystyki osteoporozy
Według statystyk Międzynarodowej Fundacji Osteoporozy (IOF), jedna na trzy kobiety i jeden na pięciu mężczyzn w wieku powyżej 50 lat zachoruje na osteoporozę . W wieku 70 lat już co druga kobieta cierpi na osteoporozę. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) złamania osteoporotyczne są jedną z głównych przyczyn chorób i niepełnosprawności w populacji osób starszych.
Osteoporoza w Czechach
IOF oszacował, że liczba osób z osteoporozą w Czechach w 2019 roku wyniosła około 572 tys. (5,0% całej populacji). W 2019 r. wystąpiło około 91 000 nowych złamań powodujących łamliwość, a szacuje się, że w 2034 r. wzrośnie o 34,8% (123 000 złamań w 2034 r.). Obciążenie ekonomiczne związane z nowymi i wcześniejszymi złamaniami wyniosło 396 mln EUR w 2019 r. (2,7% całkowitych krajowych wydatków na opiekę zdrowotną), co zwiększyło się o 123 mln EUR w porównaniu z 2010 r. (273 mln EUR w 2010 r.). Odsetek kobiet z wysokim ryzykiem złamań, które nie otrzymały leczenia ( luka w leczeniu ) wyniósł 79% w 2019 r. (wzrost z 76% w 2010 r.).
Objawy
Rozwój osteoporozy jest powolny i choroba ta może być przez długi czas bezbolesna. Objawy wczesnej osteoporozy obejmują cofanie się dziąseł, słabe i łamliwe paznokcie oraz słabą siłę chwytu . Badanie przeprowadzone w 2018 roku [1] na 120 kobietach po menopauzie potwierdziło, że niska siła chwytu dłoni jest związana z niską gęstością mineralną kości i może zwiększać ryzyko upadków.
Oznaki i objawy późniejszego stadium osteoporozy obejmują ból pleców i utratę wzrostu . Jednak nierzadko zdarza się, że dopiero pierwsze złamanie (które może być samoistne lub spowodowane niewielkim ruchem) prowadzi do rozpoznania osteoporozy. Są to głównie złamania kręgów, szyjek kości udowej i przedramion.
Kto jest zagrożony osteoporozą?
Powszechnie wiadomo, że kobiety po menopauzie są najbardziej zagrożone ze względu na zmniejszoną produkcję estrogenów. Hormon ten zapewnia kościom ochronę poprzez hamowanie aktywności osteoklastów (= komórek kostnych odpowiedzialnych za rozkład tkanki kostnej). Osteoporoza dotyka również osoby starsze, zwłaszcza po 60 roku życia .
Inne czynniki ryzyka obejmują:
- wczesna menopauza i niski poziom estrogenów u kobiet,
- wywiad rodzinny w kierunku osteoporozy,
- brak aktywności fizycznej,
- brak niektórych witamin i składników mineralnych (m.in. witamina D, witamina K2, wapń, magnez),
- niska masa ciała,
- nadmierne spożycie alkoholu,
- palenie,
- niektóre leki (głównie glikokortykosteroidy),
- niektóre choroby przewlekłe (np. cukrzyca, celiakia lub inne choroby złego wchłaniania jelitowego, choroby nerek, zaburzenia pracy tarczycy i przytarczyc).
Zapobieganie
Zapobieganie jest zawsze lepsze niż leczenie. Jeśli chcemy od samego początku postawić na profilaktykę, kobiety w ciąży powinny pomyśleć o zbilansowanej diecie, która będzie wspierała zdrowy rozwój płodu.
Bardzo ważnym okresem w profilaktyce osteoporozy jest dzieciństwo i młodość , okres kształtowania się tkanki kostnej. Fundamenty zdrowych kości są w dużej mierze budowane w pierwszych dwóch dekadach naszego życia. Dlatego też osteoporoza jest czasami określana jako choroba dziecięca z konsekwencjami geriatrycznymi.
Regularna aktywność fizyczna i zbilansowana dieta z odpowiednią podażą białka, witaminy D i K2 oraz składników mineralnych, takich jak wapń i magnez, odgrywają ważną rolę w budowaniu zdrowych kości. Wszystkie te czynniki mają fundamentalny wpływ na jakość kości przez resztę naszego życia.
Środki niefarmakologiczne i ich wpływ na jakość kości
A) Aktywność fizyczna
Regularna aktywność fizyczna, taka jak spacery, jest podstawą niefarmakologicznych działań zapobiegających osteoporozie. Aktywność fizyczna ma kompleksowy wpływ na kości - wspomaga budowę masy kostnej poprzez aktywację osteoblastów (komórek kostnych biorących udział w tworzeniu kości), poprawia siłę mięśni oraz stabilność ciała.
B) Odżywianie
Zbilansowana dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu masy kostnej i mięśniowej. Do najważniejszych składników odżywczych dla zdrowych kości należą witamina D i K2, wapń, magnez i białka. Dodatkowo wraz z wiekiem zmniejsza się wchłanianie jelitowe. Prowadzi to do zmniejszenia ilości ważnych składników odżywczych, które są potrzebne do zapobiegania osteoporozie. Inne czynniki dietetyczne, które mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie kości, to nadmierne spożywanie alkoholu i kofeiny.
Witamina DWitamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i utrzymaniu zdrowych kości poprzez wspomaganie wchłaniania wapnia z pożywienia. Zapewnia również prawidłową naprawę i mineralizację kości. Niektóre badania łączą niski poziom witaminy D w czasie ciąży ze zmniejszoną gęstością kości u dzieci, a także z innymi konsekwencjami zdrowotnymi [2] [3]. Niedobór witaminy D u dzieci może prowadzić do opóźnienia wzrostu i deformacji kości, znanych jako krzywica . Niedobór witaminy D u dorosłych powoduje osteomalację , czyli rozmiękanie kości na skutek ich słabej mineralizacji.
Niedobór witaminy D jest niestety dość powszechny i może przyczyniać się do osteoporozy. Przyjmuje się, że nawet ⅔ pacjentów z osteoporozą cierpi na niedobór tej witaminy.
Witamina K2
Komórki kostne osteoblastów wytwarzają białko zwane osteokalcyną, które wiąże wapń z kośćmi , pomagając budować zdrowe, mocne kości. Jednak osteokalcyna potrzebuje wystarczającej ilości witaminy K2 do jej aktywacji.
Przełomowe, podwójnie ślepe, randomizowane badanie kliniczne [4] opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Osteoporosis International Journal (2013) wykazało po raz pierwszy, że wystarczająca ilość witaminy K2 może znacząco pomóc w ochronie kości przed ich osłabieniem i przerzedzeniem oraz chronić przed ryzyko złamań. W tym 3-letnim badaniu 244 zdrowych kobiet po menopauzie, które codziennie uzupełniały 180 mcg witaminy K2, wytrzymałość kości i gęstość mineralna znacznie wzrosły w porównaniu z grupą placebo.
Magnez
Około połowa całkowitej zawartości magnezu w organizmie jest magazynowana w szkielecie. Magnez odgrywa ważną rolę w tworzeniu kości poprzez promowanie proliferacji osteoblastów . Wchłanianie magnezu zmniejsza się wraz z wiekiem, dlatego osoby starsze są bardziej narażone na niedobór magnezu.
Wapń
Wapń jest głównym budulcem naszego szkieletu . Prawie 99% wapnia w organizmie dorosłego człowieka znajduje się w naszych kościach i zębach, gdzie jest magazynowany w postaci kompleksu mineralnego zwanego hydroksyapatytem. Wapń jest również używany do skurczów mięśni, transmisji nerwów i krzepnięcia krwi . Z tego powodu konieczna jest stała regulacja jego poziomu we krwi. Jeśli poziom wapnia we krwi spada, hormon przytarczyc z gruczołów przytarczycznych powoduje, że szkielet uwalnia wapń do krwioobiegu, aby zrównoważyć stężenie wapnia w krążeniu. Kości działają zatem jako „zbiornik” wapnia .
Białka
Białka dostarczają organizmowi źródła aminokwasów wspomagających budowę masy kostnej . Różnice w spożyciu białka w dzieciństwie i okresie dojrzewania mogą wpływać na wzrost szkieletu i modulować potencjał genetyczny szczytowej masy kostnej. Osoby starsze częściej mają niedobory białka, co może powodować spadek masy mięśniowej i gęstości mineralnej kości. Zapewnienie wystarczającej podaży białka, zwłaszcza u osób starszych, może zmniejszyć ryzyko upadków, a tym samym złamań osteoporotycznych .
Alkohol
Jeśli zdecydujesz się pić alkohol, umiar jest zdrowym wyborem dla kości . Według badań [5] opublikowanych w Osteoporosis International (2005), zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet, więcej niż dwie jednostki alkoholu dziennie mogą zwiększyć ryzyko złamań osteoporotycznych, podczas gdy więcej niż cztery jednostki dziennie mogą podwoić ryzyko złamań .
Kofeina
Kofeina zwiększa utratę wapnia z moczem i kałem , a zatem może niekorzystnie wpływać na zdrowie kości. Szwedzkie badanie [6] sugeruje, że spożycie 330 mg kofeiny dziennie (około czterech filiżanek kawy) może wiązać się z 20% wzrostem ryzyka złamań osteoporotycznych, w porównaniu ze spożyciem kofeiny poniżej 200 mg dziennie. Jednak zwiększenie spożycia wapnia o 40 mg na każdą filiżankę kawy z kofeiną może zrekompensować utratę wapnia. [7]
Diagnoza
Osteoporozę rozpoznaje się poprzez określenie gęstości kości za pomocą badania densytometrycznego, DXA (=Dual Energy X-ray Absorptiometry), w okolicy lędźwiowego odcinka kręgosłupa i bliższego końca kości udowej. Jest to niskoobciążeniowe badanie rentgenowskie , które ocenia zawartość składników mineralnych w mierzonym obszarze kości. Badanie to może ujawnić zarówno osteoporozę, jak i mniej poważne uszkodzenia kości - osteopenię. W Czechach DXA jest objęte ubezpieczeniem zdrowotnym dla kobiet po menopauzie, dla kobiet powyżej 50 roku życia lub dla pacjentów wysokiego ryzyka (np. długotrwale stosujących kortykosteroidy, osoby z niską masą ciała lub osoby powyżej 60 roku życia). . W przypadku braku wskazania do badania przez lekarza istnieje możliwość opłacenia go we własnym zakresie.
Farmakoterapia
Dawniej osteoporozę leczono wyłącznie wapniem i witaminą D. Obecnie w leczeniu stosuje się również inne leki, w tym hormonalną terapię zastępczą (HTZ) czy selektywne modulatory receptora estrogenowego (SERM) . Kolejną grupę stanowią tzw. bisfosfoniany hamujące resorpcję kości. Bisfosfoniany są jednymi z najczęściej przepisywanych leków większości osób starszych cierpiących na osteoporozę.
Źródła:
[1] Li YZ, Zhuang HF, Cai SQ, Lin CK, Wang PW, Yan LS, Lin JK, Yu HM. Niska siła chwytu jest silnym czynnikiem ryzyka osteoporozy u kobiet po menopauzie. Surg Orthopowy. Luty 2018;10(1):17-22. doi: 10.1111/os.12360. Epub 2018 12 lutego. PMID: 29430846; PMCID: PMC6594500.
[2] Javaid MK, Crozier SR, Harvey NC, Gale CR, Dennison EM, Boucher BJ, Arden NK, Godfrey KM, Cooper C; Grupa Studyjna Szpitala Księżnej Anny. Status witaminy D u matki podczas ciąży i masa kości u dzieci w wieku 9 lat: badanie podłużne. Lancet. 7 stycznia 2006;367(9504):36-43. doi: 10.1016/S0140-6736(06)67922-1. Poprawka w: Lancet. 6 maja 2006;367(9521):1486. PMID: 16399151.
[3] Congdon P, Horsman A, Kirby PA, Dibble J, Bashir T. Zawartość minerałów w przedramionach dzieci urodzonych przez matki azjatyckie i białe. Br Med J (Clin Res Ed). 1983 16 kwietnia;286(6373):1233-5. doi: 10.1136/bmj.286.6373.1233. PMID: 6404403; PMCID: PMC1547285.
[4] Knapen MH, Drummen NE, Smit E, Vermeer C, Theuwissen E. Trzyletnia suplementacja niskimi dawkami menachinonu-7 pomaga zmniejszyć utratę masy kostnej u zdrowych kobiet po menopauzie. Osteoporos Int. 2013 wrz;24(9):2499-507. doi: 10.1007/s00198-013-2325-6. Epub 2013 23 marca. PMID: 23525894.
[5] Kanis JA, Johansson H, Johnell O, Oden A, De Laet C, Eisman JA, Pols H, Tenenhouse A. Spożycie alkoholu jako czynnik ryzyka złamań. Osteoporos Int. Lipiec 2005;16(7):737-42. doi: 10.1007/s00198-004-1734-y. Epub 2004 29 września. PMID: 15455194.
[6] Hallström H, Wolk A, Glynn A, Michaëlsson K. Spożycie kawy, herbaty i kofeiny w odniesieniu do ryzyka złamań osteoporotycznych w kohorcie szwedzkich kobiet. Osteoporos Int. 2006;17(7):1055-64. doi: 10.1007/s00198-006-0109-y. Epub 2006 4 maja. PMID: 16758142.
[7] Barrett-Connor E, Chang JC, Edelstein SL (1994) Osteoporoza związana z kawą równoważona dziennym spożyciem mleka. Badanie Rancho Bernardo. JAMA 271:280-283
Ponsonby AL, Lucas RM, Lewis S, Halliday J. Stan witaminy D podczas ciąży i aspekty zdrowia potomstwa. Składniki odżywcze. 2010 marzec;2(3):389-407. doi: 10.3390/nu2030389. Epub 2010 23 marca. PMID: 22254029; PMCID: PMC3257641.
https://www.osteoporoza.fundacja
https://www.kardiologickarevue.cz/casopisy/kardiologicka-revue/2014-5/diagnostika-a-lecba-osteoporozy-50151