Lekarze angielscy po raz pierwszy zastosowali tran jako lek, gdy zauważono jego korzystne działanie w leczeniu reumatyzmu. Tran był również stosowany na przykład w leczeniu krzywicy i osteomalacji (rozmiękczenia kości). Tran naturalnie zawiera witaminy A i D oraz jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Zaburzają one wiele szlaków i procesów biochemicznych w organizmie człowieka i odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowia. W tym artykule przyjrzymy się bliżej nowemu produktowi w naszym portfolio – płynnemu olejowi Omega 3 premium z wątroby dorsza, a także jego zaletom.
Krótki przegląd artykułu:
- Olej z wątroby dorsza = bogate źródło EPA i DHA
- Naturalne źródło witamin A i D
- Organiczne olejki eteryczne z cytrusów a ekstrakty cytrusowe
- Polifenole z oliwy z oliwek extra virgin
- Forma i stabilność oleju
- Dawkowanie i stosowanie
- Dlaczego warto regularnie suplementować tran?
Olej z wątroby dorsza = bogate źródło EPA i DHA
Olej z wątroby dorsza Omega-3 – najwyższej jakości olej z wątroby dorsza pozyskiwany jest z dzikiego dorsza poławianego w zrównoważonych połowach w Norwegii, posiadających certyfikat MSC . Certyfikat ten gwarantuje wsparcie dla zrównoważonych zasobów ryb i połowów przyjaznych dla środowiska, przy minimalnym wpływie na środowisko. Olej z wątroby dorsza zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3, EPA i DHA , które między innymi wspierają zdrowie serca, mózgu i oczu oraz regulują procesy zapalne w organizmie.
Więcej na temat kwasów tłuszczowych omega-3 i ich korzystnego wpływu na zdrowie możesz przeczytać w osobnych artykułach na blogu: Kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA oraz różnice między nimi lub Dlaczego warto kontrolować ilość kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie?
Naturalne źródło witamin A i D
Tran zawiera również witaminy A i D. Witaminy te występują naturalnie w oleju i nie ma standaryzacji ich ilości w suplemencie. Dlatego stężenie witamin może się nieznacznie różnić ze względu na powszechnie występujące wahania sezonowe.
Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz wspiera zdrowie oczu, skóry i błon śluzowych . Witamina D jest również niezbędna dla naszego układu odpornościowego, pomaga utrzymać zdrowe zęby i kości poprzez zwiększenie wchłaniania wapnia, a także jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mięśni.
Organiczne olejki eteryczne z cytrusów a ekstrakty cytrusowe
Olej z wątroby dorsza Omega-3 to pierwszy suplement Omega-3 marki Trime wzbogacony naturalnymi aromatami . Organiczne olejki eteryczne z czerwonej pomarańczy i cytryny nadają cytrusowy smak, dzięki czemu olej jest odpowiedni dla osób, które nie przepadają za klasycznym rybim smakiem suplementów Omega-3.
Dodanie aromatu za pomocą organicznych olejków eterycznych z czerwonej pomarańczy i cytryny może mieć kilka zalet w porównaniu z ekstraktami cytrusowymi . Bioolejki eteryczne są ekstrahowane z ekologicznie uprawianych owoców cytrusowych, bez użycia chemikaliów i syntetycznych rozpuszczalników. Dzięki temu produkt końcowy jest czysty i wolny od niepożądanych pozostałości chemicznych, które mogą występować w ekstraktach cytrusowych.
Polifenole z oliwy z oliwek extra virgin
Polifenole to naturalne przeciwutleniacze występujące na przykład w wielu roślinach i oliwie z oliwek extra virgin. Dodatek polifenoli z oliwy z oliwek extra virgin nie tylko gwarantuje zwiększenie jej potencjału antyoksydacyjnego i stabilności, ale także przynosi korzyści zdrowotne . Jako przeciwutleniacze, polifenole pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami oraz mogą przyczyniać się do zapobiegania niektórym chorobom. Polifenole z oliwy z oliwek extra virgin to naturalny dodatek o korzystnym wpływie na zdrowie .
Forma i stabilność oleju
Kwasy tłuszczowe omega-3, EPA i DHA, występują w rybach i algach w postaci trójglicerydów . Podobnie w organizmie człowieka tłuszcze są magazynowane i transportowane w tej postaci. Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w suplementach Trime występują w postaci trójglicerydów, co jest naturalne dla naszego organizmu. Ponadto, do produkcji suplementów omega-3 stosujemy opatentowaną technologię , w której oleje są przetwarzane w jednym miejscu, w najkrótszym możliwym czasie i bez dostępu tlenu (dzięki azotowi, który usuwa nadmiar tlenu z butelki). Zmniejsza to liczbę ingerencji, które mogłyby wpłynąć negatywnie na jakość i stabilność oleju .
Dawkowanie i stosowanie
Tran, podobnie jak inne suplementy omega-3 i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, należy przyjmować z posiłkiem zawierającym przynajmniej niewielką ilość tłuszczu. Wspomaga on bowiem wydzielanie enzymów trawiennych i żółci, a tym samym wspomaga wchłanianie.
Zalecamy wykonanie testu indeksu omega-3 przed dostosowaniem odpowiedniej dawki. Dostarczy on nie tylko informacji o stanie kwasów tłuszczowych omega-3, EPA i DHA, w organizmie, ale także innych ważnych markerów, takich jak stosunek omega-3 do omega-6, indeks tłuszczów trans oraz kompleksowy przegląd profilu kwasów tłuszczowych. Na podstawie wyników i zaleceń możesz łatwiej spersonalizować suplementację, dostosować zmiany w diecie i zoptymalizować ogólny stan zdrowia.
Dlaczego warto regularnie suplementować tran?
Tran z wątroby dorsza można z łatwością włączyć do podstawowej suplementacji . Forma płynna będzie szczególnie ceniona przez osoby, które nie przepadają za połykaniem kapsułek. Jeśli potrzebujesz suplementacji większymi dawkami kwasów omega-3, forma płynna będzie lepszym wyborem. Dawkowanie można łatwo dostosować do indywidualnych potrzeb. Jeśli nie lubisz typowego rybiego posmaku, ten olej będzie dla Ciebie idealny – naturalny aromat organicznych olejków eterycznych z czerwonej pomarańczy i cytryny nadaje mu pyszny smak .