Witamina K2 była jednym z tematów dość długo niedocenianych. Ale ostatnio ten potężny składnik odżywczy cieszy się stosunkowo dużym zainteresowaniem, ponieważ odgrywa istotną rolę w wielu aspektach naszego zdrowia.
Nie było zbyt wielu informacji ani badań na temat wszystkich witamin „grupy K”, więc uznano je za jedną całość, nawet witamina K reprezentuje różne rodzaje witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – nazwane K1, K2 i K3. Każdy z nich przybywa do organizmu z różnych źródeł i pełni inne role biologiczne. Podczas gdy K1 jest używany głównie do krzepnięcia krwi, K2 odgrywa w nim niewielką rolę. Zanim przejdziemy do szczegółów, podsumujmy ogromne znaczenie witaminy K2 w naszym organizmie.
Niedobór K2 może być czynnikiem wielu chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, osteoporoza, rak, choroby zapalne i sercowo-naczyniowe. Optymalny poziom w organizmie może być kluczowy dla zapobiegania osteoporozie i prawdopodobnie leczenie tej choroby kości nie jest już możliwe bez suplementacji K2, gdyż ma ona duże znaczenie w metabolizmie wapnia w organizmie. Właściwie przenosi wapń tam, gdzie go potrzebujemy - do zębów i kości, az drugiej strony usuwa wapń z tętnic. Zwapnienie i usztywnienie tętnic jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Interesujące jest również zbadanie potencjalnego związku między zaburzeniami funkcji poznawczych a witaminą K oraz związku między witaminą K a profilaktyką choroby Alzheimera. Niektórzy badacze spodziewają się, że będzie to nowy składnik odżywczy w funkcjonowaniu mózgu.
Każda z podstawowych form witaminy K ma inny wpływ na zdrowie człowieka – którą zatem wybrać?
Witamina K1 (filochinon) – występuje przede wszystkim w pokarmach roślinnych, najwięcej w zielonych warzywach liściastych, więc dość łatwo można ją pozyskać z pokarmów dietetycznych. W naszym organizmie odgrywa kluczową rolę wspomagając krzepnięcie krwi, zapobiegając nadmiernemu krwawieniu.
Witamina K2 (menachinon) – chroniąca nasze zdrowe kości i żyły, występuje głównie w niektórych źródłach pochodzenia zwierzęcego (na przykład wysokotłuszczowe produkty mleczne pochodzące od krów karmionych trawą lub żółtka jaj), a także w sfermentowanej żywności, której większość ludzi nie je dużo.
Poszukując suplementu warto wybrać formę MK-7, która wykazuje najwyższą aktywność u człowieka dzięki lepszej biodostępności i dłuższemu okresowi półtrwania w porównaniu z innymi homologami. Ogólnie menachinony są dalej klasyfikowane według długości ich łańcucha bocznego. Są one oznaczone jako MK-4 - MK-14, reprezentując liczbę reszt izoprenoidowych w tym łańcuchu. Tylko MK-4 i MK-7 są uważane za dobre dla zdrowia kości. Różnica polega na tym, że MK4 ma krótszy okres półtrwania w organizmie niż MK7, więc aby był najbardziej skuteczny, MK4 należy przyjmować w podzielonych dawkach 2-3 razy dziennie, podczas gdy MK7 można przyjmować raz dziennie.
Witamina K3 (menadion) jest syntetyczną, sztucznie wytwarzaną formą witaminy K i nie może być stosowana w suplementach diety dla ludzi, ponieważ może być szkodliwa. W szczególności może upośledzać działanie glutationu (jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy), powodując oksydacyjne uszkodzenia błon komórkowych.
Witamina K2 - dla zdrowych kości i tętnic
Witamina K2 umożliwia wykorzystanie wapnia przez nasze komórki budujące kości w celu zwiększenia gęstości kości, co oznacza mocniejsze kości, które są mniej podatne na złamania lub złamania. W podobny sposób ta witamina przekierowuje wapń z tkanek miękkich i tętnic do kości, aktywując białko, które usuwa wapń z naczyń krwionośnych. Wykazano, że wyższe spożycie witaminy K2 wiąże się w rezultacie ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca.
Witamina K2 ściśle współpracuje z witaminą D3 w utrzymaniu kontroli nad poziomem wapnia w organizmie. Dlatego sugeruje się ich łączne uzupełnianie, gdyż każda z funkcji jest bardziej efektywna.
Witamina K2 – nowa obietnica w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych?
Bierze również udział w regulacji funkcji komórkowych. Ten składnik odżywczy zapobiega niepotrzebnej śmierci komórek i bierze udział w funkcjach prowadzących do ich prawidłowego podziału i wzrostu, aby zapobiegać rozwojowi nowotworów. Istnieją również doniesienia o badaniach indukujących apoptozę w wielu typach komórek nowotworowych oraz możliwości wykorzystania tego składnika odżywczego w terapii raka.
Witamina K2 - jej potencjalny wpływ na metabolizm komórkowy
Istnieje również inny związek z witaminą K2 i zdrowiem serca, ponieważ niektóre badania pokazują, że wyższe spożycie tego składnika odżywczego może pomóc przywrócić zdolność mitochondriów do wytwarzania ATP wewnątrz komórek. Badania przeprowadzono na grupie wytrenowanych sportowców i kolarzy, którym podawano suplement witaminy K2 przez 8 tygodni. Zgodnie z wynikami tego badania może odgrywać kluczową rolę w produkcji energii i zmieniać reakcje sercowo-naczyniowe. Może to być tak ważne wsparcie, szczególnie dla mięśni energochłonnych, takich jak mięsień szkieletowy i mięsień sercowy. Również inne badania przeprowadzone w ostatniej dekadzie w krajach Europy Środkowej wykazały już, że możliwy jest duży wpływ wysokiego spożycia witaminy K2 nie tylko na zdrowie kości, ale także na zdrowie układu krążenia.
Skąd mam wiedzieć, czy mam niedobór witaminy K2 i jaka jest idealna dzienna dawka?
Niedobór witaminy K2 może powodować wolniejszą regenerację kości i niewystarczające wbudowywanie wapnia w kości i zęby. Te twarde tkanki nie są wtedy wystarczająco mocne i wytrzymałe, łatwo się łamią, a ryzyko złamań osteoporotycznych wzrasta. Istnieje również ryzyko zwapnienia aorty, które może prowadzić do chorób serca.
Dbanie o naszą dietę jest bardzo ważne. Typowa zachodnia dieta zawiera minimalne ilości witaminy K2. Jeśli nie jesteśmy wielkimi konsumentami sfermentowanego Natto i brakuje nam w diecie innych źródeł witaminy K2, powinniśmy stosować ją jako alternatywną formę witaminy K.
Obecnie nie jest znana toksyczność związana z dużymi dawkami witaminy K1 lub witaminy K2. Konkretnie, dla K2 nie ma oficjalnej dziennej wartości, ale eksperci zalecają od 90 do 120 mikrogramów (mcg) dziennie, aby utrzymać wszystkie kluczowe procesy w metabolizmie.