Witamina D jest jedną z ważnych substancji potrzebnych naszemu organizmowi nie tylko do zdrowych kości i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Szczególnie zimą wiele osób cierpi na niedobór witaminy D. Dlatego dobrze jest zwiększać jego poziom poprzez suplementy diety. W dzisiejszych artykułach skupiamy się na wyjaśnieniu, dlaczego Trime oferuje wyłącznie roślinną witaminę D i dlaczego nie uważamy witaminy D z lanoliny za odpowiednie źródło.
Artykuł w skrócie:
- Roślinna kontra zwierzęca witamina D
- Pochodzenie zwierzęce - witamina D z lanoliny
- Technologia produkcji witaminy D3 z lanoliny
- Wady witaminy D z lanoliny
- Lanolina jako alergen
- Dlaczego wolimy roślinną witaminę D?
- Jakie są największe zalety naszej witaminy D z alg?
- Szybkie przypomnienie ważnych informacji o witaminie D
Roślinna kontra zwierzęca witamina D
Na rynku znajdziesz ogromną liczbę suplementów, które różnią się nie tylko jakością, ale także pochodzeniem . Większość suplementów witaminy D3 jest pochodzenia zwierzęcego, a producenci nie zawsze precyzują, jakiej formy witaminy D3 używają iw jaki sposób została pozyskana. W Trime produkujemy suplementy , których skład jest jak najbardziej zbliżony do natury , a jednocześnie są przyjazne dla środowiska . Dlatego roślinna witamina D jest dla nas oczywistym wyborem.
Pochodzenie zwierzęce - witamina D z lanoliny
Bardzo powszechnym surowcem do produkcji witaminy D jest lanolina , która jest wytwarzana w postaci żółtej wydzieliny przez gruczoły łojowe owiec . Zasadniczo lanolina pełni funkcję wodoodpornej warstwy chroniącej owce przed złą pogodą (np. w przypadku zimna lub deszczu). Pochodzenie słowa lanolina pochodzi od łacińskiego „lanolinum” z połączenia słów lana (wełna) i oleum (olej). Chociaż lanolina jest klasyfikowana z chemicznego punktu widzenia jako wosk .
Technologia produkcji witaminy D3 z lanoliny
Wyekstrahowana wełna jest najpierw prana w gorącej wodzie z detergentem w celu usunięcia wszelkich pasożytów lub zanieczyszczeń iw ten sposób powstaje surowa lanolina. Składnik tłuszczowy jest następnie oddzielany od składnika beztłuszczowego w procesie zwanym zmydlaniem, a następnie wirowaniem. Surowy cholesterol jest izolowany za pomocą ekstrahentów i rozpuszczalników . Dalsze procesy chemiczne prowadzą do powstania ostatecznej stabilnej postaci witaminy D3, która jest gotowa do produkcji suplementów.
Wady witaminy D z lanoliny
Niepożądanymi składnikami stosowanymi do produkcji witaminy D z lanoliny mogą być pestycydy lub konserwanty . Wełna owcza może być zanieczyszczona pestycydami , ponieważ owce mogą mieć kontakt z roślinami traktowanymi chemicznie. Również same zwierzęta i ich skóra poddawane są kąpielom dezynfekującym przeciwko kleszczom i innym szkodnikom. Pozostałości użytych chemikaliów mogą wówczas pozostać w ich skórze.
Ponieważ lanolina ma charakter tłusty, może jełczeć lub utleniać się pod wpływem powietrza. Aby wydłużyć okres przydatności do spożycia, wielu producentów dodaje do lanoliny BHT (butylohydroksytoluen) , najczęściej stosowany syntetyczny przeciwutleniacz spowalniający jełczenie olejów i tłuszczów. Chociaż BHT jest uważany za bezpieczny w odpowiednich ilościach, śladowe ilości pozostają w ludzkiej tkance tłuszczowej i istnieje wiele wątpliwości co do jego wpływu na zdrowie (wykazano, że substancja jest rakotwórcza dla zwierząt ).
Kolejnym aspektem jest etyczny punkt widzenia . Wełna z owiec jest często pozyskiwana w sposób szorstki, a głębokie nacięcia są wówczas częstym urazem owiec . Niektórzy hodowcy stosują również drastyczną praktykę zwaną mulesingiem . Wiąże się to z odcięciem dużej ilości skóry wokół odbytu i ogona, aby pozbyć się pomarszczonej skóry i wełny, które w przeciwnym razie uwięziłyby kał. To „obrzezanie” jest zwykle wykonywane bez środków znieczulających i jest bardzo bolesne i stresujące dla owiec. Kolejne rany mogą goić się przez długi czas po akcie mulesingu.
Lanolina jako alergen
Amerykańskie Towarzystwo Kontaktowego Zapalenia Skóry (ACDS) corocznie ogłasza Alergen Roku. Powodem jest zwrócenie uwagi na alergeny, które są powszechne i zasługują na większą uwagę, ponieważ mogą powodować znaczne reakcje alergiczne kontaktowe. Lanolina została uznana przez ACDS alergenem roku 2022 .
Ze względu na swoje właściwości zmiękczające i nawilżające, lanolina znajduje zastosowanie nie tylko w kosmetyce, ale również w farmaceutyce . Lanolina jest uważana za słaby czynnik uczulający, a częstość występowania alergii kontaktowej na lanolinę szacuje się na 0,4% populacji europejskiej. Jednak może wystąpić kilka stanów towarzyszących (takich jak owrzodzenia podudzi, zapalenie skóry okolic odbytu/płciowych lub atopowe zapalenie skóry). Dzieci i osoby starsze są bardziej narażone na rozwój alergii kontaktowej na lanolinę .
Dlaczego wolimy roślinną witaminę D?
W Trime dbamy nie tylko o maksymalny potencjał odżywczy naszych suplementów, ale także o ich przyjazność dla środowiska. Zrównoważony rozwój, etyczne podejście, wpływ na środowisko oraz szacunek dla przyrody i zwierząt są dla nas kluczowe. Dlatego produkty z ekstraktem z lanoliny nie są dla nas odpowiednim wyborem.
Wcześniej roślinna witamina D była wytwarzana z ekstraktów z grzybów. Ale ta forma chemicznie odpowiada witaminie D2 (ergokalcyferolowi), która jest znacznie mniej skuteczna w porównaniu z witaminą D3 (cholekalcyferolem). Obecnie forma odpowiadająca witaminie D2 nie jest uważana za wystarczające źródło witaminy D.
Nasza roślinna witamina D3 występuje w biodostępnej formie cholekalcyferolu i pochodzi z roślinnego źródła o najwyższej jakości i czystości. Pozyskuje się go z niemodyfikowanych genetycznie alg , które hoduje się w ściśle kontrolowanych warunkach bez użycia pestycydów i innych zanieczyszczeń .
Jakie są największe zalety naszej witaminy D z alg?
- Czyste i wysokiej jakości . Glony hodowane są w ściśle kontrolowanych warunkach w tzw. cyklu zamkniętym, w którym nie ma ryzyka zanieczyszczenia ksenobiotykami z otaczającego środowiska jak w środowisku naturalnym. Podczas produkcji nie stosuje się pestycydów ani rozpuszczalników chemicznych. Nasze produkty nie zawierają syntetycznych konserwantów.
- Zrównoważona i energooszczędna metoda produkcji (proces produkcji nie jest energochłonny).
- Wysoka biodostępność i taki sam okres półtrwania jak witamina D3 pochodzenia zwierzęcego.
- Odpowiedni dla wegetarian i wegan
[[witamina-d3-1000ui-90-kapsułek]]
Szybkie przypomnienie ważnych informacji o witaminie D
Witamina D jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą , która pełni wiele funkcji w organizmie. Zachowuje się bardziej jak hormon regulujący wchłanianie wapnia i fosforu, przyczyniając się tym samym do utrzymania zdrowych kości i zębów . Większość komórek w organizmie zawiera receptor dla tej witaminy, co również wskazuje na jej znaczenie. Witamina D bierze udział w prawidłowym podziale komórek, przyczynia się do prawidłowej pracy mięśni oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego .
Naturalnym źródłem witaminy D jest światło słoneczne , dlatego zwiększamy poziom tej ważnej witaminy wystawiając naszą skórę na słońce. Należy wziąć pod uwagę czynniki ograniczające syntezę witaminy D, takie jak czas ekspozycji na słońce, długość fali światła słonecznego czy stosowanie ochronnych kremów przeciwsłonecznych. Z tych powodów możemy nie mieć wystarczającego poziomu witaminy D nawet latem. Źródłem witaminy D w okresie zimowym są niektóre pokarmy , jak np. tłuste ryby, które niestety są spożywane bardzo rzadko. Dlatego zimą często cierpimy na brak witaminy D i dlatego powinniśmy skupić się na jej suplementacji.
Inne artykuły związane z witaminą D znajdziesz na naszym blogu (np.Słońce jako źródło witaminy D lub Wegańskie vs. niewegańskie źródło witaminy D ).