Badania naukowe wskazują na związek między chorobami układu krążenia a niedoborem witaminy K2

27.8.2022

Inspiracja

Scientific studies find a link between cardiovascular disease and vitamin K2 deficiency

O witaminie K oraz jej formach, działaniu i źródłach pisaliśmy już w poprzednim artykule tutaj . Witamina K2, znana jako menachinon, jest ostatnio coraz częściej wymieniana w związku ze zdrowiem układu krążenia.

Artykuł w skrócie:

  1. Witamina K2 i zdrowe kości
  2. Niedobór witaminy K2 – czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia
  3. Jak zwiększyć spożycie witaminy K2?
  4. Choroby układu krążenia – epidemia współczesnego społeczeństwa?

Witamina K2 i zdrowe kości

Witamina K2 jest ważnym składnikiem odżywczym regulującym magazynowanie wapnia w naszym organizmie . Witamina K2 transportuje wapń do kości i zębów, zapobiegając w ten sposób odkładaniu się wapnia w tętnicach. Witamina ta pomaga zatem w utrzymaniu wystarczającej wytrzymałości tych twardych tkanek i zmniejsza ryzyko złamań osteoporotycznych.


Osteoporoza to choroba, która osłabia kości, czyniąc je kruchymi i bardziej podatnymi na złamania. Według European Journal of Rheumatology [1] schorzenie to dotyka około 200 milionów ludzi na całym świecie. Według najnowszych statystyk Międzynarodowej Fundacji Osteoporozy jedna na trzy kobiety po pięćdziesiątce i jeden na pięciu mężczyzn cierpi na złamanie osteoporotyczne.


Niedobór witaminy K2 – czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia

Innym czynnikiem ryzyka niedoboru witaminy K2 może być gromadzenie się wapnia w tkankach miękkich , co może przyczyniać się do chorób serca. Zwapnienie naczyń jest również jednym z czynników, na podstawie których lekarze oceniają ryzyko zawału serca.


Na podstawie licznych badań społeczność naukowa jest już zgodna co do znaczenia witaminy K2 dla budowy mocnych kości i utrzymania zdrowego układu sercowo-naczyniowego.


Przypomnijmy chociażby znane badanie z Rotterdamu z 2004 roku [2], które potwierdziło, że długotrwałe zwiększone spożycie witaminy K2 (nie witaminy K1) w diecie ma pozytywny wpływ na zdrowie układu krążenia. W trwającym 10 lat badaniu wzięło udział 4807 osób (mężczyzn i kobiet) w wieku powyżej 55 lat. Wyniki wykazały, że spożywanie pokarmów bogatych w witaminę K2 (co najmniej 32 mikrogramy dziennie) zmniejsza ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych i zmniejsza rozwój chorób układu krążenia o 50%.


Kolejne badanie zostało opublikowane w 2016 roku przez Cureus Journal of Medical Science [3]. Badanie koncentrowało się na znalezieniu czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i opierało się na analizie regresji, badając publicznie dostępne dane ze 168 krajów. Badanie to potwierdziło również, że niedobór witaminy K2 odgrywa fundamentalną rolę w rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki pokazały, że niedobór witaminy K2 jest równie niebezpieczny jak palenie papierosów pod względem ryzyka przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia.


Wiele badań wykazało, że wystarczające spożycie witaminy K2 jest ważnym czynnikiem w utrzymaniu zdrowego układu sercowo-naczyniowego. Tej kluczowej witaminy niestety brakuje w naszej diecie ze względu na nowoczesny sposób odżywiania.


Jak zwiększyć spożycie witaminy K2?

Witamina K2 może być syntetyzowana przez nasz organizm z roślinnej formy witaminy K1. Ta synteza jest niestety niewystarczająca. Ograniczona jest również produkcja witaminy K2 przez bakterie jelitowe zasiedlające nasz przewód pokarmowy. Dlatego musimy włączyć ten składnik odżywczy do naszej diety.


Jednym z najbogatszych źródeł tej witaminy jest natto – tradycyjna japońska potrawa przyrządzana ze sfermentowanej soi. Inne źródła obejmują inne produkty fermentowane, takie jak kapusta kiszona, kimchi lub pikle. Witaminę K2 znajdziemy również w produktach pochodzenia zwierzęcego – na przykład w wysokotłuszczowych produktach mlecznych pochodzących od krów karmionych trawą czy w żółtkach jaj .


Jeśli trudno jest nam uzyskać wystarczającą ilość witaminy K2 z naszej diety, z pewnością właściwe będzie zastosowanie wysokiej jakości suplementu K2 .

Choroby układu krążenia – epidemia współczesnego społeczeństwa?

Choroby układu krążenia stanowią epidemię naszego współczesnego społeczeństwa. Choroby serca od dawna są najczęstszą przyczyną zgonów w Czechach i szacuje się, że około 30% wszystkich zgonów na świecie jest spowodowanych chorobami układu krążenia.

Mimo że witamina K2 odgrywa tak ważną rolę w utrzymaniu zdrowia układu krążenia, jest niestety wciąż niedocenianym składnikiem odżywczym.

Aktualne zalecenia organów ds. zdrowia opierają się wyłącznie na odpowiednim spożyciu witaminy K1 w celu regulacji krzepliwości krwi. Jednak z pewnością korzystne byłoby uwzględnienie również sugestii dotyczących spożycia witaminy K2. Nie tylko przez autorytety ds. zdrowia, ale także przez dietetyków, którzy powinni uwzględniać pokarmy bogate w witaminę K2 w swoich poradach dietetycznych.

Źródła:

1 Sözen T, Özışık L, Başaran NÇ. Przegląd i leczenie osteoporozy. Eur J Rheumatol. 2017 marzec;4(1):46-56. doi: 10.5152/eurjrheum.2016.048. Epub 2016 30 grudnia. PMID: 28293453; PMCID: PMC5335887.

2 Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Spożycie menachinonu w diecie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca: badanie Rotterdamskie. J Nutr. Listopad 2004;134(11):3100-5. doi: 10.1093/jn/134.11.3100. PMID: 15514282.

3 Cundiff DK, Agutter PS. Śmierć z powodu chorób sercowo-naczyniowych przed 65 rokiem życia w 168 krajach skorelowana statystycznie z danymi biometrycznymi, statusem społeczno-ekonomicznym, tytoniem, płcią, ćwiczeniami fizycznymi, makroskładnikami odżywczymi i witaminą K. Cureus. 24 sierpnia 2016;8(8):e748. doi: 10.7759/cureus.748. PMID: 27688985; PMCID: PMC5036986.

Button label