Badania naukowe wskazują na związek między chorobami układu krążenia a niedoborem witaminy K2

27.8.2022

Inspiracja

Scientific studies find a link between cardiovascular disease and vitamin K2 deficiency

O witaminie K, jej formach, działaniu i źródłach pisaliśmy już w poprzednim artykule. Witamina K2, znana jako menachinon, jest ostatnio coraz częściej wspominana w kontekście zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Krótki przegląd artykułu:

  1. Witamina K2 i zdrowe kości
  2. Niedobór witaminy K2 – czynnik ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego
  3. Jak zwiększyć spożycie witaminy K2?
  4. Choroby układu krążenia – epidemia współczesnego społeczeństwa?


Witamina K2 i zdrowe kości

Witamina K2 to ważny składnik odżywczy, który reguluje magazynowanie wapnia w organizmie . Witamina K2 transportuje wapń do kości i zębów, zapobiegając w ten sposób odkładaniu się wapnia w tętnicach. W ten sposób witamina ta pomaga utrzymać odpowiednią wytrzymałość tych twardych tkanek i zmniejsza ryzyko złamań osteoporotycznych.


Osteoporoza to choroba osłabiająca kości, czyniąca je kruchymi i bardziej podatnymi na złamania. Według European Journal of Rheumatology [1] schorzenie to dotyka około 200 milionów ludzi na całym świecie. Według najnowszych statystyk Międzynarodowej Fundacji Osteoporozy, co trzecia kobieta po 50. roku życia i co piąty mężczyzna cierpi na złamanie osteoporotyczne.


Niedobór witaminy K2 – czynnik ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego

Innym czynnikiem ryzyka niedoboru witaminy K2 może być gromadzenie się wapnia w tkankach miękkich , co może przyczyniać się do chorób serca. Wapnienie naczyń krwionośnych jest również jednym z czynników, na podstawie których lekarze oceniają ryzyko zawału serca.


Na podstawie licznych badań środowisko naukowe jest już zgodne co do znaczenia witaminy K2 dla budowy mocnych kości i utrzymania zdrowego układu sercowo-naczyniowego.


Przytoczmy na przykład znane badanie z Rotterdamu z 2004 roku [2], które potwierdziło, że długotrwałe zwiększenie spożycia witaminy K2 (a nie witaminy K1) w diecie ma pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. W badaniu tym, trwającym 10 lat, przebadano 4807 osób (mężczyzn i kobiet) powyżej 55. roku życia. Wyniki wykazały, że spożycie pokarmów bogatych w witaminę K2 (co najmniej 32 mikrogramy dziennie) zmniejsza ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych i zmniejsza rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego o 50%.


Kolejne badanie zostało opublikowane w 2016 roku w czasopiśmie Cureus Journal of Medical Science [3]. Koncentrowało się ono na znalezieniu czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i opierało się na analizie regresji, analizując publicznie dostępne dane ze 168 krajów. Badanie to potwierdziło również, że niedobór witaminy K2 odgrywa fundamentalną rolę w rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki pokazały, że niedobór witaminy K2 jest równie niebezpieczny jak palenie tytoniu pod względem ryzyka przedwczesnej śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.


Wiele badań wykazało, że odpowiednia podaż witaminy K2 jest ważnym czynnikiem w utrzymaniu zdrowego układu sercowo-naczyniowego. Niestety, współczesny sposób odżywiania powoduje niedobór tej kluczowej witaminy w naszej diecie.


Jak zwiększyć spożycie witaminy K2?

Witamina K2 może być syntetyzowana przez nasz organizm z roślinnej formy witaminy K1. Niestety, ta synteza jest niewystarczająca. Produkcja witaminy K2 przez bakterie jelitowe zamieszkujące nasz przewód pokarmowy jest również ograniczona. Dlatego powinniśmy włączyć ten składnik odżywczy do naszej diety.


Jednym z najbogatszych źródeł tej witaminy jest natto – tradycyjne japońskie danie z fermentowanej soi. Inne źródła to inne fermentowane produkty , takie jak kiszona kapusta, kimchi czy pikle. Witaminę K2 znajdziemy również w produktach zwierzęcych – na przykład w wysokotłuszczowych produktach mlecznych od krów karmionych trawą lub w żółtkach jaj .


Jeśli trudno nam uzyskać wystarczającą ilość witaminy K2 z pożywienia, z pewnością warto będzie sięgnąć po wysokiej jakości suplement K2 .

Choroby układu krążenia – epidemia współczesnego społeczeństwa?

Choroby układu krążenia stanowią epidemię współczesnego społeczeństwa. Choroby serca od dawna są najczęstszą przyczyną zgonów w Czechach i szacuje się, że około 30% wszystkich zgonów na świecie jest spowodowanych chorobami układu krążenia.

Chociaż witamina K2 odgrywa tak ważną rolę w utrzymaniu zdrowia układu sercowo-naczyniowego, jest to niestety nadal niedoceniany składnik odżywczy.

Aktualne zalecenia organów ds. zdrowia opierają się wyłącznie na odpowiednim spożyciu witaminy K1, która reguluje krzepnięcie krwi. Z pewnością jednak korzystne byłoby uwzględnienie również sugestii dotyczących spożycia witaminy K2. Nie tylko ze strony organów ds. zdrowia, ale także dietetyków, którzy powinni uwzględniać produkty bogate w witaminę K2 w swoich zaleceniach żywieniowych.

Źródła:

1 Sözen T, Özışık L, Başaran NÇ. Przegląd i leczenie osteoporozy. Eur J Reumatol. marzec 2017;4(1):46-56. doi: 10.5152/eurjrheum.2016.048. Epub 2016, 30 grudnia. PMID: 28293453; PMCID: PMC5335887.

2 Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Spożycie menachinonu w diecie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca: badanie w Rotterdamie. J Nutr. 2004 listopad;134(11):3100-5. doi: 10.1093/jn/134.11.3100. PMID: 15514282.

3 Cundiff DK, Agutter PS. Zgon z powodu chorób układu krążenia przed 65. rokiem życia w 168 krajach statystycznie skorelowany z biometrią, statusem społeczno-ekonomicznym, paleniem tytoniu, płcią, wysiłkiem fizycznym, makroskładnikami odżywczymi i witaminą K. Cureus. 24 sierpnia 2016;8(8):e748. doi: 10.7759/cureus.748. PMID: 27688985; PMCID: PMC5036986.