Kwasy omega-3 z alg czy z ryb?

29.8.2022

Inspiracja

Omega-3 fatty acids from algae or from fish?

Kwasy tłuszczowe omega-3 to niezbędne składniki odżywcze występujące w rybach i niektórych roślinach, a także w olejach roślinnych. Należą do nich ALA (kwas alfa-linolenowy), DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy). Wszystkie trzy kwasy tłuszczowe odgrywają ważną rolę w prawidłowym wzroście i rozwoju człowieka oraz mają klinicznie potwierdzone korzyści dla ogólnego zdrowia w każdym wieku i przez całe życie.

Ponieważ suplement Vegan Omega 3 niedawno dołączył do naszej oferty, postanowiliśmy w tym artykule skupić się na kwasach omega-3 pochodzących z alg.

Krótki przegląd artykułu:

  1. Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?
  2. Kwasy tłuszczowe omega-3 ze źródeł roślinnych
  3. Technologia produkcji alg Omega-3
  4. Zasoby roślinne i zrównoważony rozwój
  5. Korzyści płynące z kwasów tłuszczowych omega-3 z alg


Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?

Jak już wspomniano, kwasy tłuszczowe omega-3 obejmują głównie kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Te trzy rodzaje kwasów omega-3 są zazwyczaj klasyfikowane jako niezbędne kwasy tłuszczowe , ale nie jest to do końca trafne stwierdzenie. W rzeczywistości tylko kwas alfa-linolenowy (ALA) jest niezbędny. Pozostałe kwasy tłuszczowe są tzw. półniezbędne , co oznacza, że ​​nasz organizm może je syntetyzować z ALA. Jednak konwersja ALA do omega-3 jest zbyt niska, aby pokryć normalne zapotrzebowanie metaboliczne i zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Dlatego konieczne jest zapewnienie odpowiedniego poziomu kwasów omega-3 poprzez dietę lub suplementację , aby zapewnić optymalny stan odżywienia i wspierać zdrowie człowieka.

Ostatnie badania wielokrotnie wykazały, że EPA i DHA są składnikami odżywczymi, których brakuje w naszej diecie . Oba są absolutnie niezbędne dla naszego zdrowia i dosłownie każdy ich potrzebuje, od urodzenia do wieku podeszłego. Oczywiste jest, że optymalne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 jest ważnym czynnikiem w zapobieganiu wielu chorobom przewlekłym . Są one wykorzystywane na przykład do regulacji przewlekłego stanu zapalnego, utrzymania zdrowego układu sercowo-naczyniowego, dobrego wzroku czy prawidłowego funkcjonowania mózgu .

Kwasy tłuszczowe omega-3 ze źródeł roślinnych

Większość osób kojarzy kwasy tłuszczowe omega-3 z rybami lub suplementami z olejem rybim. Istnieją jednak już roślinne alternatywy pozyskiwane z alg, które zawierają te same kwasy tłuszczowe omega-3, co ryby. Należy pamiętać, że wodorosty znajdują się na początku łańcucha pokarmowego, a ponieważ ryby (podobnie jak ludzie) nie posiadają enzymów niezbędnych do syntezy DHA i EPA, są uzależnione od ich spożycia z pożywieniem. Innymi słowy, ryby nie mogą pozyskiwać kwasów tłuszczowych omega-3 w inny sposób niż poprzez spożywanie alg i innych głównych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 (takich jak plankton morski).

Kwasy tłuszczowe omega-3 z alg (z łac. alga = alga) są produkowane z mikroalg hodowanych w zamkniętych akwakulturach w ściśle kontrolowanych warunkach. Dzięki temu potencjalne zanieczyszczenie szkodliwymi substancjami może być lepiej kontrolowane i regulowane przez kwasy tłuszczowe omega-3 z alg (w przeciwieństwie do kwasów omega-3 z ryb, które żyją w zanieczyszczonym ekosystemie morskim). W przypadku kwasów tłuszczowych omega-3 pozyskiwanych z alg, producenci nie muszą stosować tak wymagającego procesu „oczyszczania”, jak w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego. Wpływa to również na stabilność oleju, która jest generalnie lepsza w przypadku kwasów omega-3 z alg niż w przypadku oleju rybiego.

Technologia produkcji alg Omega-3

Pierwszym etapem procesu produkcyjnego jest fermentacja, która stopniowo wytwarza biomasę z alg. Po procesie fermentacji następuje bezrozpuszczalnikowa ekstrakcja oleju . W przeciwieństwie do olejów rybich, nie wymaga on tak drastycznych zabiegów rafinacji. Olej ze sfermentowanych alg jest pozyskiwany poprzez ekstrakcję enzymatyczną, a następnie separację mechaniczną, bez użycia chemicznych środków ekstrakcyjnych. Następnie surowy olej jest standaryzowany do gwarantowanej zawartości EPA i DHA.

Na ostatnim etapie produkcji olej wzbogacany jest naturalną mieszanką przeciwutleniaczy, która gwarantuje stabilność oleju przez cały okres jego przydatności do spożycia .

Należy pamiętać, że proces produkcyjny może zostać oszukany na każdym etapie, dlatego nie jest prawdą, że kwasy omega-3 pozyskiwane z alg są zawsze dobre lub lepsze od olejów rybich. Tylko nieliczni producenci na świecie zainwestowali w rozwój i posiadają najnowocześniejszą technologię produkcji wysokiej jakości suplementów omega-3 z alg . I jesteśmy dumni, że jesteśmy wśród nich.

Zasoby roślinne i zrównoważony rozwój

Trime uwzględnia każdy aspekt produkcji, w tym ekologię i zrównoważony rozwój . Interesuje nas długoterminowy wpływ na środowisko. Dlatego przeprowadzamy również szczegółową analizę cyklu życia produktu (LCA). Zaprosiliśmy jej twórcę, doc. inż. Vladimíra Kočíego, eksperta w dziedzinie metod oceny cyklu życia produktu, do podcastu Trime nr 08.

Tak jak nie jest możliwe natychmiastowe rozwiązanie globalnego uzależnienia od paliw kopalnych, tak nie jest możliwe natychmiastowe nasycenie rynku kwasów omega-3 wyłącznie ze źródeł roślinnych. Zdajemy sobie sprawę, że przełowienie i inne szkodliwe czynniki środowiskowe przyczyniają się do destabilizacji ekosystemu morskiego . Dlatego kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z alg stanowią najlepszą, długoterminową i zrównoważoną alternatywę .

Po dokładnej analizie śmiało możemy stwierdzić, że kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego mają zasadniczo takie same korzyści jak te rybne. Ich jedyną wadą jest wyższa cena, wynikająca nie tylko z procesu uprawy, ale także z wymagającej technologii stosowanej do delikatnej ekstrakcji. Można jednak oczekiwać, że wzrost popytu i rosnący udział w rynku będą stopniowo obniżać cenę kwasów omega-3 z alg. Wręcz przeciwnie, zasoby dzikich zwierząt będą stawać się coraz rzadsze, a tym samym droższe, co jest już widoczne w przypadku niektórych gatunków ryb.

Korzyści płynące z kwasów tłuszczowych omega-3 z alg

  1. Odpowiednie dla wegetarian i wegan
  2. Są antyalergiczne – osoby z alergią na białko rybie nie muszą się narażać na ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej
  3. Delikatne przetwarzanie i czystość produktu – w procesie produkcyjnym stosowane są delikatne metody ekstrakcji bez użycia rozpuszczalników chemicznych
  4. Zrównoważony rozwój produktów – tak jak w przemyśle motoryzacyjnym rozwijane są alternatywne źródła energii, aby uniezależnić się od nieodnawialnych paliw kopalnych, tak samo przemysł spożywczy poszukuje bardziej zrównoważonych źródeł. Ekologiści wskazują na potrzebę regulacji przełowienia, a w przypadku zaspokojenia zapotrzebowania na kwasy omega-3, problem ten można rozwiązać dzięki innowacyjnym technologiom uprawy, wykorzystującym specyficzne szczepy alg do produkcji DHA i EPA.