Właściwości zdrowotne witaminy C

15.12.2020

Inspiracja

Health Benefits of Vitamin C

Kiedy zima się skrada, nadchodzą pierwsze mroźne dni, a temperatury gwałtownie spadają, niektórzy z nas często marzną. Przeziębienie zwykle trwa około 1 tygodnia, a naszym pierwszym i najbardziej znanym domowym lekarstwem była kiedyś witamina C.

Przez wieki erodowali lekarze i odkrywcy próbujący dowiedzieć się, co powoduje u marynarzy straszne choroby, które pustoszą zarówno ciało, jak i umysł. Dzięki nim dziś wiemy, że było to spowodowane przewlekłym niedoborem witaminy C, spowodowanym brakiem świeżych owoców i warzyw. Pierwsza wzmianka o zastosowaniu kwaśnych cytryn do leczenia szkorbutu podczas jednej z wypraw na Pacyfik pochodzi z 1593 roku.

W dzisiejszych czasach deficyt może nie mieć klasycznej postaci szkorbutu, ale niedobór może prowadzić do zwiększonej podatności na różne infekcje, złego gojenia się ran, ale także w wielu chorobach, w których rolę odgrywa stres oksydacyjny.


Jaka jest główna funkcja witaminy C w organizmie?

Witamina C (askorbinian) pełni wiele funkcji w organizmie, a niewielką ilość można znaleźć we wszystkich typach komórek. Jako przeciwutleniacz, witamina C zapewnia ochronę przed uszkodzeniami komórek wywołanymi stresem oksydacyjnym poprzez wychwytywanie reaktywnych form tlenu. Na wysokim poziomie utrzymuje się w większości komórek odpornościowych, jest kluczowym składnikiem odżywczym dla naszego układu odpornościowego.

Witamina C bierze udział w tworzeniu bariery skórnej i kolagenu w skórze właściwej oraz odgrywa fizjologiczną rolę w skórze przeciw utlenianiu skóry, w przeciwdziałaniu starzeniu się zmarszczek oraz w komórkowych szlakach sygnałowych wzrostu i różnicowania komórek, które są związane z występowaniem i rozwoju różnych chorób skóry


Witamina C stymuluje również prawidłową produkcję białych krwinek, a także niszczenie komórek, które spełniły już swoją funkcję wchłaniania niepożądanych patogenów i dlatego wymagają eliminacji. Jednocześnie pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia, a większe dawki witaminy C mogą prowadzić do większego skrócenia czasu trwania przeziębienia.

Niezbędny składnik odżywczy do produkcji kolagenu

Witamina C jest absolutnie niezbędnym kofaktorem enzymów w syntezie kolagenu, który jest ważny dla zdrowia tkanek podporowych, kości, chrząstek, stawów, naczyń krwionośnych i skóry. Dlatego ból stawów i mięśni jest związany z niedoborem witaminy C. Również nabłonek i proces gojenia się ran mogą być zaburzone, ponieważ do naprawy tkanki skórnej wymagana jest wystarczająca synteza kolagenu w komórkach skóry.

Znaczenie metabolizmu aminokwasów

Witamina C jest również kofaktorem w biosyntezie karnityny, cząsteczki niezbędnej do utleniania kwasów tłuszczowych. Kwas askorbinowy jest nam również potrzebny do prawidłowego metabolizmu tyrozyny, która wpływa np. na naszą pamięć i wydajność w sytuacjach stresowych, ponieważ wiele neuroprzekaźników zbudowanych jest z aminokwasów (tyrozyna jest prekursorem neuroprzekaźników, takich jak norepinefryna czy dopamina).

Czy witamina C może zapobiegać chorobom serca?

Wykazano, że witamina C jest skutecznym środkiem terapeutycznym do obniżania całkowitego cholesterolu w surowicy, ponieważ stymuluje początkowy etap metabolizmu cholesterolu do kwasów żółciowych. Niektóre badania sugerują również, że witamina C może spowolnić postęp miażdżycy (stwardnienie tętnic). Jego silne działanie przeciwutleniające może również zapobiegać szkodliwemu utlenianiu tłuszczów, takich jak cholesterol i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W rzeczywistości jest to ich utleniona postać, która łatwo osadza się w tętnicach. Wykazano, że witamina C zwiększa wchłanianie żelaza poprzez wychwytywanie żelaza niehemowego i przechowywanie go w postaci łatwiej przyswajalnej przez organizm.

Button label