Przeglądać
Wózek sklepowy
Jest wciąż 65,00 zł pozostawione do DARMOWEJ wysyłki

Sprytny sposób na długie życie

Sprytny sposób na długie życie

Włókno akacji

Accacia fiber

Wielu naszych klientów już wie, że filozofią Time jest produkcja „czystych” suplementów diety najwyższej jakości, bez stosowania niepotrzebnie nadużywanych, potencjalnie ryzykownych dodatków. Jednocześnie dbamy o etyczne podejście, technologiczną obróbkę surowców i cały proces produkcyjny.

Artykuł w skrócie:

  1. Trime - suplementy premium ukierunkowane na profilaktykę
  2. Co to jest włókno akacjowe?
  3. Zalety błonnika akacjowego zastosowanego w naszych suplementach
  4. Właściwości zdrowotne błonnika akacjowego
  5. Rodzaje błonnika pokarmowego i jego niedobory w naszej diecie

Trime - suplementy premium ukierunkowane na profilaktykę

Niewiele jest firm w branży suplementów o podobnej filozofii. Wybierając składniki premium, zawsze szukamy najlepszego dostawcy, którego produkty oferują maksymalny potencjał odżywczy, a jednocześnie są przyjazne dla środowiska . Podczas produkcji stosujemy najdelikatniejsze procedury przetwarzania. Nasze suplementy nie zawierają żadnych syntetycznych dodatków (nawet dozwolonych), które mogą być potencjalnie szkodliwe dla naszego zdrowia. Syntetyczne dodatki zastępujemy naturalnymi składnikami .

Dlatego w niektórych naszych produktach zaczęliśmy stosować organiczne włókna akacjowe . Błonnik akacjowy to czysto naturalny dodatek, który ma jednocześnie właściwości odżywcze .

Co to jest włókno akacjowe?

Błonnik akacjowy, znany również jako guma arabska , jest rodzajem rozpuszczalnego błonnika prebiotycznego. Pozyskuje się go z soku akacji , która jest drzewem lub drzewiastym krzewem rosnącym głównie w tropikach i subtropikach. Błonnik akacjowy posiada właściwości technologiczne , które mogą znaleźć zastosowanie w żywności, napojach czy suplementach diety, gdzie pełni funkcję naturalnego zagęszczacza, stabilizatora i emulgatora . Oprócz tych właściwości błonnik akacjowy wykazuje korzystny wpływ na zdrowie człowieka i jest również stosowany jako suplement diety ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.

Zalety błonnika akacjowego zastosowanego w naszych suplementach

Nasze wymagania co do jakości suplementów Trime jak i całego procesu produkcji są naprawdę wysokie. Dlatego zawsze szukamy dostawcy, który spełnia nasze surowe kryteria. Nie inaczej jest w przypadku błonnika akacjowego, który obecnie można znaleźć w witaminie K2 czy w Multivitamin Daily F20 Complex.

Jakie są kluczowe cechy organicznego błonnika akacjowego stosowanego w niektórych naszych suplementach?

  • całkowicie naturalne, organiczne i pozyskiwane z drzew akacji uprawianych w sposób zrównoważony
  • bez GMO
  • wykazuje wysoką tolerancję pokarmową , posiada certyfikat FODMAP . Ze względu na powolną i stopniową fermentację błonnika akacjowego w jelitach, nie generuje dyskomfortu trawiennego , takiego jak wzdęcia, wzdęcia czy biegunki, a także jest odpowiedni dla osób z problemami trawiennymi, takimi jak zespół jelita drażliwego (IBS).
  • carbon neutral - nie pozostawia śladu węglowego, który obciążałby środowisko
  • dodatkowe pozytywne efekty zdrowotne – błonnik akacjowy wykazuje całą gamę korzyści zdrowotnych

Właściwości zdrowotne błonnika akacjowego

Naturalny błonnik akacjowy jest bogaty w polisacharydy, arabinogalaktany i glikoproteiny i wspomaga nasze zdrowie na kilka sposobów :

  • promuje zdrowie jelit poprzez zwiększenie różnorodności mikrobiomu jelitowego

Błonnik akacjowy działa jako prebiotyk, zwiększając różnorodność bakterii jelitowych (przede wszystkim z grupy Lactobacilli i Bifidobacteria). Dlatego pomaga wzmocnić nasz ogólny stan zdrowia. Rozpuszczalny błonnik pokarmowy stymuluje fermentację jelitową, a tym samym produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) , takich jak maślan, octan czy propionian, które są bardzo korzystne dla organizmu człowieka. SCFA dostarczają energii komórkom jelitowym, obniżają pH (co samo w sobie pomaga redukować bakterie chorobotwórcze i zwiększa wchłanianie niektórych składników odżywczych), wspomagają produkcję śluzu jelitowego i poprawiają integralność błony śluzowej jelit. Ogólnie rzecz biorąc, zwiększają odporność na szkodliwe substancje i toksyny oraz wspierają układ odpornościowy .

  • wspomaga trawienie poprzez przyspieszenie pasażu jelitowego

Błonnik pomaga w regularnym wypróżnianiu i zapobiega zaparciom poprzez zwiększenie objętości stolca.

  • pomaga kontrolować prawidłową wagę

Błonnik na ogół wywołuje uczucie sytości i zmniejsza apetyt. 

  • reguluje poziom cukru we krwi

Błonnik jest niezbędny do kontrolowania poziomu cukru we krwi . Zmniejsza efektywność enzymatycznego rozkładu węglowodanów, dzięki czemu pomaga spowolnić wchłanianie cukru we krwi.

  • pomaga obniżyć cholesterol

Błonnik wiąże kwasy żółciowe i zwiększa wydalanie cholesterolu , co prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie.

Rodzaje błonnika pokarmowego i jego niedobory w naszej diecie

Włókna dzielą się na 2 grupy: rozpuszczalne i nierozpuszczalne , a włókno akacjowe jest jednym z włókien rozpuszczalnych. Rozpuszczalny błonnik ma zdolność wchłaniania wody i jest fermentowany przez mikroflorę jelitową. Jest prebiotykiem, co oznacza, że ​​służy jako pokarm dla naszych pożytecznych bakterii jelitowych. Oprócz błonnika akacjowego do tej grupy należą np. rośliny strączkowe, owoce i warzywa.

Innym rodzajem błonnika jest błonnik nierozpuszczalny , zwany także włóknem grubym. Jak sama nazwa wskazuje, nie rozpuszcza się w wodzie, ale zwiększa objętość stolca i tym samym przyspiesza przejście treści pokarmowej przez nasz przewód pokarmowy. Jednocześnie działa jak „szczoteczka” oczyszczająca jelita. Przykładami błonnika nierozpuszczalnego są produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona.

Spożycie błonnika w większości krajów europejskich jest poniżej zalecanych wartości . Średnie dzienne spożycie błonnika przez osobę dorosłą w ​​Czechach szacuje się na około 15 g. EFSA (= Europejski Urząd ds. Żywności i Bezpieczeństwa) zaleca dzienne spożycie błonnika na poziomie 25 g dla osoby dorosłej, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie jelit.

Niskie spożycie błonnika jest wymieniane jako jedna z możliwych przyczyn rozwoju różnych chorób cywilizacyjnych , takich jak zaparcia i ich powikłania, kamica żółciowa, a także jest czynnikiem ryzyka raka jelita grubego.

Źródła:

Ríos-Covián D, Ruas-Madiedo P, Margolles A, Gueimonde M, de Los Reyes-Gavilán CG, Salazar N. Jelitowe krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i ich związek z dietą i zdrowiem człowieka. Przedni mikrobiol. 2016 17 lutego; 7:185. doi: 10.3389/fmicb.2016.00185. PMID: 26925050; PMCID: PMC4756104.

Larson R, Nelson C, Korczak R, Willis H, Erickson J, Wang Q, Slavin J. Guma akacjowa jest dobrze tolerowana, jednocześnie zwiększając uczucie sytości i obniżając szczytową odpowiedź glukozy we krwi u zdrowych ludzi. Składniki odżywcze. 2021 14 lutego;13(2):618. doi: 10.3390/nu13020618. PMID: 33672963; PMCID: PMC7918852.

https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2008/12/04.pdf



0 komentarzy

zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją.