Wielu naszych klientów już wie, że filozofią Time jest produkcja „czystych” suplementów diety najwyższej jakości, bez stosowania niepotrzebnie nadużywanych, potencjalnie ryzykownych dodatków. Jednocześnie dbamy o etyczne podejście, technologiczną obróbkę surowców i cały proces produkcyjny.
Artykuł w skrócie:
- Trime - suplementy premium ukierunkowane na profilaktykę
- Co to jest włókno akacjowe?
- Zalety błonnika akacjowego zastosowanego w naszych suplementach
- Właściwości zdrowotne błonnika akacjowego
- Rodzaje błonnika pokarmowego i jego niedobory w naszej diecie
Trime - suplementy premium ukierunkowane na profilaktykę
Niewiele jest firm w branży suplementów o podobnej filozofii. Wybierając składniki premium, zawsze szukamy najlepszego dostawcy, którego produkty oferują maksymalny potencjał odżywczy, a jednocześnie są przyjazne dla środowiska . Podczas produkcji stosujemy najdelikatniejsze procedury przetwarzania. Nasze suplementy nie zawierają żadnych syntetycznych dodatków (nawet dozwolonych), które mogą być potencjalnie szkodliwe dla naszego zdrowia. Syntetyczne dodatki zastępujemy naturalnymi składnikami .
Dlatego w niektórych naszych produktach zaczęliśmy stosować organiczne włókna akacjowe . Błonnik akacjowy to czysto naturalny dodatek, który ma jednocześnie właściwości odżywcze .
Co to jest włókno akacjowe?
Błonnik akacjowy, znany również jako guma arabska , jest rodzajem rozpuszczalnego błonnika prebiotycznego. Pozyskuje się go z soku akacji , która jest drzewem lub drzewiastym krzewem rosnącym głównie w tropikach i subtropikach. Błonnik akacjowy posiada właściwości technologiczne , które mogą znaleźć zastosowanie w żywności, napojach czy suplementach diety, gdzie pełni funkcję naturalnego zagęszczacza, stabilizatora i emulgatora . Oprócz tych właściwości błonnik akacjowy wykazuje korzystny wpływ na zdrowie człowieka i jest również stosowany jako suplement diety ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.
Zalety błonnika akacjowego zastosowanego w naszych suplementach
Nasze wymagania co do jakości suplementów Trime jak i całego procesu produkcji są naprawdę wysokie. Dlatego zawsze szukamy dostawcy, który spełnia nasze surowe kryteria. Nie inaczej jest w przypadku błonnika akacjowego, który obecnie można znaleźć w witaminie K2 czy w Multivitamin Daily F20 Complex.
Jakie są kluczowe cechy organicznego błonnika akacjowego stosowanego w niektórych naszych suplementach?
- całkowicie naturalne, organiczne i pozyskiwane z drzew akacji uprawianych w sposób zrównoważony
- bez GMO
- wykazuje wysoką tolerancję pokarmową , posiada certyfikat FODMAP . Ze względu na powolną i stopniową fermentację błonnika akacjowego w jelitach, nie generuje dyskomfortu trawiennego , takiego jak wzdęcia, wzdęcia czy biegunki, a także jest odpowiedni dla osób z problemami trawiennymi, takimi jak zespół jelita drażliwego (IBS).
- carbon neutral - nie pozostawia śladu węglowego, który obciążałby środowisko
- dodatkowe pozytywne efekty zdrowotne – błonnik akacjowy wykazuje całą gamę korzyści zdrowotnych
Właściwości zdrowotne błonnika akacjowego
Naturalny błonnik akacjowy jest bogaty w polisacharydy, arabinogalaktany i glikoproteiny i wspomaga nasze zdrowie na kilka sposobów :
- promuje zdrowie jelit poprzez zwiększenie różnorodności mikrobiomu jelitowego
Błonnik akacjowy działa jako prebiotyk, zwiększając różnorodność bakterii jelitowych (przede wszystkim z grupy Lactobacilli i Bifidobacteria). Dlatego pomaga wzmocnić nasz ogólny stan zdrowia. Rozpuszczalny błonnik pokarmowy stymuluje fermentację jelitową, a tym samym produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) , takich jak maślan, octan czy propionian, które są bardzo korzystne dla organizmu człowieka. SCFA dostarczają energii komórkom jelitowym, obniżają pH (co samo w sobie pomaga redukować bakterie chorobotwórcze i zwiększa wchłanianie niektórych składników odżywczych), wspomagają produkcję śluzu jelitowego i poprawiają integralność błony śluzowej jelit. Ogólnie rzecz biorąc, zwiększają odporność na szkodliwe substancje i toksyny oraz wspierają układ odpornościowy .
- wspomaga trawienie poprzez przyspieszenie pasażu jelitowego
Błonnik pomaga w regularnym wypróżnianiu i zapobiega zaparciom poprzez zwiększenie objętości stolca.
- pomaga kontrolować prawidłową wagę
Błonnik na ogół wywołuje uczucie sytości i zmniejsza apetyt.
- reguluje poziom cukru we krwi
Błonnik jest niezbędny do kontrolowania poziomu cukru we krwi . Zmniejsza efektywność enzymatycznego rozkładu węglowodanów, dzięki czemu pomaga spowolnić wchłanianie cukru we krwi.
- pomaga obniżyć cholesterol
Błonnik wiąże kwasy żółciowe i zwiększa wydalanie cholesterolu , co prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie.
Rodzaje błonnika pokarmowego i jego niedobory w naszej diecie
Włókna dzielą się na 2 grupy: rozpuszczalne i nierozpuszczalne , a włókno akacjowe jest jednym z włókien rozpuszczalnych. Rozpuszczalny błonnik ma zdolność wchłaniania wody i jest fermentowany przez mikroflorę jelitową. Jest prebiotykiem, co oznacza, że służy jako pokarm dla naszych pożytecznych bakterii jelitowych. Oprócz błonnika akacjowego do tej grupy należą np. rośliny strączkowe, owoce i warzywa.
Innym rodzajem błonnika jest błonnik nierozpuszczalny , zwany także włóknem grubym. Jak sama nazwa wskazuje, nie rozpuszcza się w wodzie, ale zwiększa objętość stolca i tym samym przyspiesza przejście treści pokarmowej przez nasz przewód pokarmowy. Jednocześnie działa jak „szczoteczka” oczyszczająca jelita. Przykładami błonnika nierozpuszczalnego są produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona.
Spożycie błonnika w większości krajów europejskich jest poniżej zalecanych wartości . Średnie dzienne spożycie błonnika przez osobę dorosłą w Czechach szacuje się na około 15 g. EFSA (= Europejski Urząd ds. Żywności i Bezpieczeństwa) zaleca dzienne spożycie błonnika na poziomie 25 g dla osoby dorosłej, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Niskie spożycie błonnika jest wymieniane jako jedna z możliwych przyczyn rozwoju różnych chorób cywilizacyjnych , takich jak zaparcia i ich powikłania, kamica żółciowa, a także jest czynnikiem ryzyka raka jelita grubego.
Źródła:
Ríos-Covián D, Ruas-Madiedo P, Margolles A, Gueimonde M, de Los Reyes-Gavilán CG, Salazar N. Jelitowe krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i ich związek z dietą i zdrowiem człowieka. Przedni mikrobiol. 2016 17 lutego; 7:185. doi: 10.3389/fmicb.2016.00185. PMID: 26925050; PMCID: PMC4756104.
Larson R, Nelson C, Korczak R, Willis H, Erickson J, Wang Q, Slavin J. Guma akacjowa jest dobrze tolerowana, jednocześnie zwiększając uczucie sytości i obniżając szczytową odpowiedź glukozy we krwi u zdrowych ludzi. Składniki odżywcze. 2021 14 lutego;13(2):618. doi: 10.3390/nu13020618. PMID: 33672963; PMCID: PMC7918852.
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2008/12/04.pdf