Witamina K2 - dlaczego nie dostarczamy jej w wystarczającej ilości z dietą

5.4.2021

Inspiracja

Is The Vitamin K2 Connection to Japanese Vitality

Co kryje się za cudowną witalnością Japończyków? Tradycyjnej narodowej potrawie Natto przypisuje się bardzo niską zachorowalność na choroby układu krążenia i wysoką twardość kości, nawet w starszym pokoleniu. To pożywienie sojowe, często spożywane przez miejscową ludność, jest przygotowywane na parze lub gotowane, a następnie fermentowane przez bakterie Bacillus subtilis natto.

Ten japoński narodowy przysmak, powszechnie spożywany na śniadanie, swoją popularność zyskuje dzięki wartościom odżywczym i zdrowotnym, ale także łatwości trawienia (białka w soi są rozkładane w procesie fermentacji).

Ale dlaczego jest to związane z profilaktyką chorób serca, naczyń krwionośnych i kości? Ponieważ jest najbogatszym dostępnym źródłem witaminy K2 i oprócz aż 90% zawiera najbardziej biologicznie użyteczną formę K2 MK-7.

100-gramowa porcja zawiera około 108 mikrogramów witaminy K2, czyli ponad dwukrotnie więcej niż zalecane spożycie. Jest największym i można powiedzieć, że jest prawdopodobnie jedynym gwarantowanym źródłem witaminy K2, oprócz aż 90% w najbardziej użytecznej biologicznie formie MK-7. Podaje się, że 100 g natto zawiera aż 1000 µg witaminy K2 (zalecana dzienna dawka K2 nie została jeszcze dokładnie określona, ​​ale przyjmuje się, że dzienne spożycie to 80 – 200 µg).

Nattó ma typową lepko-włóknistą konsystencję i silnie ostry zapach. Więc pokochasz to lub znienawidzisz.

Istnieją również inne dietetyczne źródła K2, takie jak podroby, produkty mleczne lub żółtka jaj, a niewielka ilość K2 MK7 znajduje się również w sfermentowanej żywności, takiej jak marynaty lub kapusta kiszona.


Czy jesteśmy uzależnieni od jedzenia?

Organizm ludzki jest doskonałą i bardzo potężną fabryką chemiczną, która może wytworzyć wiele substancji niezbędnych do życia. Na przykład, podobnie jak zwierzęta, może przekształcać witaminę K2 z roślinnych form K1. Witamina K1 magazynowana jest w błonach chloroplastów roślinnych i występuje w wielu źródłach (głównie zielonych) - brokułach, rukoli, pietruszce, szpinaku, kapuście, ale także w kiwi. Niestety synteza ta nie przebiega w naszym organizmie idealnie i wytwarzana ilość nie wystarcza na pokrycie codziennych potrzeb.

Niewielka ilość witaminy K2 jest również wytwarzana przez bakterie w naszych jelitach. Jednak nawet tutaj nadal nie jest jasne, czy nasz mikrobiom jest w stanie wyprodukować wystarczającą ilość. Dodatkowo nasze bakterie jelitowe są niszczone przez antybiotyki, niewłaściwą dietę i inne czynniki. To zasadniczo zmienia ich zróżnicowanie, a zróżnicowanie to może być związane nie tylko z manifestacją różnych chorób, ale także z faktem, że bakterie nie działają wystarczająco.

Czy możemy pokryć dzienne zalecane spożycie dietą?

Jak już wspomniano, sfermentowane produkty spożywcze, takie jak nattó lub kiszona kapusta, są doskonałym źródłem witaminy K2. Ale witamina K2 również pochodzi od zwierząt. Znajdziemy ją w jajach (32µg na żółtko), maśle (15µg), mleku, niektórych serach (gouda – ok. 50µg) i mięsie (ok. 5µg – w zależności od rodzaju mięsa). Wszystkie te źródła zawierają głównie formę MK-4.

Zwierzęta mają zdolność przekształcania witaminy K2 w jelitach z witaminy K1, ale tylko wtedy, gdy były hodowane na pastwisku. Jeśli są karmione genetycznie modyfikowaną kukurydzą i soją, witamina K2 nie może być pozyskiwana przez bakterie jelitowe. Jeśli więc naprawdę chcesz przyjmować choć niewielką ilość witaminy K2, wybieraj produkty pochodzenia zwierzęcego pochodzące od rolników i gospodarstw ekologicznych (mięso i inne produkty mleczne pochodzące z hodowli według starożytnych i tradycyjnych zasad mają wiele innych zalet, w tym czynnik ekologiczny i możesz wyczuć różnicę w smaku).

Witamina K2 jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, ale także niezwykle niskim we współczesnej diecie. Typowa zachodnia dieta utrudnia przyjmowanie tego składnika odżywczego w odpowiednich ilościach. Jeśli nie jesteś miłośnikiem nattó i nie spożywasz jajek, mięsa, mleka i serów pochodzących od zwierząt karmionych trawą, prawdopodobnie masz niski poziom witaminy K2.


Aby uzyskać zalecaną dzienną porcję, należy spożywać około 3 żółtek dziennie i 2 kostki masła, które nie każdy spożywa na co dzień. Na szczęście nie jest znana toksyczność witaminy K2, więc spokojnie możemy sięgnąć po wysokiej jakości suplement diety. A zwłaszcza jeśli zwiększysz spożycie witaminy D3. Te 2 składniki odżywcze działają synergistycznie i jeden bez drugiego nie spełnia swojej funkcji w wystarczającym stopniu.



Button label