Znaczenie witaminy D dla organizmu człowieka i jej alarmujący niedobór w populacji jednocześnie motywuje większość z nas do stosowania suplementacji (zwłaszcza w okresie zimowym). Oferta na rynku jest naprawdę szeroka i choć mogłoby się wydawać, że wszystkie produkty z witaminą D niewiele się od siebie różnią, jest odwrotnie. Różnica wynika głównie z rodzaju witaminy D (najbardziej znane formy to D2/ergokalcyferol i D3/cholekalcyferol), jakości surowca użytego do produkcji oraz w procesie technologicznym i produkcji.
Naszym celem nie jest krytyka jednego czy drugiego źródła użytego do produkcji, ale nakreślenie podstawowych różnic pomiędzy poszczególnymi źródłami (a więc produktami na rynku, aby ułatwić wybór między witaminą D pochodzenia zwierzęcego a roślinnego). Zebraliśmy najbardziej aktualne informacje o tej cząsteczce i źródłach użytych do jej wytworzenia, które w przejrzysty sposób podsumowaliśmy w tym artykule.
Artykuł w skrócie:
- Najpierw trochę o witaminie D
- Czy witaminę D można uzyskać naturalnie?
- Niedobory witaminy D wśród ludności są alarmujące
- Wybierając suplementy diety, warto zwrócić uwagę na jakość źródła
- Pochodzenie zwierzęce suplementów witaminy D
- Jak pozyskiwana jest witamina D z lanoliny?
- Zasoby zwierzęce to nie tylko kwestia etyki, ale także szereg chemikaliów
- Zasoby roślinne – trwałość i szacunek dla przyrody
- Co to jest glony?
- Jakie są największe zalety witaminy D pozyskiwanej z alg?
Najpierw trochę o witaminie D
Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jednak w organizmie działa bardziej jak hormon regulujący tworzenie kości i wchłanianie wapnia i fosforu z jelita. Pomaga kontrolować wymianę wapnia między kościami a krwią. W okresie niemowlęcym i dziecięcym niedobór witaminy D powoduje deformację kości zwaną krzywicą , natomiast u dorosłych powoduje rozmiękanie kości zwane osteomalacją . Ale zdrowie kości nie jest jedyną jego funkcją. Dziś już wiemy, że witamina D ma znacznie szersze zastosowanie dla organizmu człowieka i zaburza szereg procesów fizjologicznych. Według prawnie uznanych oświadczeń zdrowotnych przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu kości, zębów, mięśni , uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz prawidłowym podziale komórek.
Czy witaminę D można uzyskać naturalnie?
Głównym źródłem witaminy D jest ekspozycja skóry na światło słoneczne . Jednak warunkiem rozpoczęcia syntezy w komórkach skóry jest wystarczająca ekspozycja na promieniowanie UVB o długości fali 280 – 315 nm , które można uchwycić w Czechach od mniej więcej maja do września między 11 a 15 godziną . Intensywność promieniowania UV-B padającego na ziemię charakteryzuje się wskaźnikiem UV . Na obszarach geograficznych, które mają wskaźnik UV trwale lub przez większą część roku powyżej wartości 4 (w naszym kraju jest to tylko w słoneczne letnie dni), warunki do syntezy witaminy D są znacznie lepsze. Istnieją aplikacje, które dokładnie obliczają, czy kąt ekspozycji jest wystarczający w oparciu o Twoje bieżące położenie geograficzne. Możesz też kierować się prostą zasadą cienia - jeśli twój cień jest znacznie dłuższy od ciebie, słońce nie jest ustawione pod odpowiednim kątem i synteza nie zachodzi. Istnieje jednak szereg innych czynników, które znacznie wpływają na ostateczną ilość zapasów witaminy D w naszym organizmie. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym artykule → Słońce dobroczynnym źródłem witaminy D .
Dlatego dla wielu z nas, którzy żyją w mieście i mają ustalone godziny pracy, pozyskiwanie witaminy D w naturalny sposób latem może wydawać się bardziej poszukiwaniem skarbów. Zimą jedynym źródłem witaminy D są tłuste ryby i inne pokarmy, które w naszych warunkach powoli znikają z łańcucha pokarmowego. Nic więc dziwnego, że witaminy D nie otrzymujemy na stałe i przez cały rok utrzymujemy się na patologicznie niskich wartościach.
Niedobory witaminy D wśród ludności są alarmujące
Witamina D jest bardzo niezbędnym składnikiem odżywczym dla naszego organizmu, dlatego nie mogliśmy polegać wyłącznie na endogennej produkcji w skórze lub źródłach pożywienia. Wielu badaczy wzywa nawet do zwiększenia minimalnego zalecanego dziennego spożycia , które według EFSA wynosi obecnie 15 μg/dzień (600 IU) dla osoby dorosłej . Towarzystwo Endokrynologiczne zaleca już wyższe dawki między 1500 - 2000 IU dla wszystkich mężczyzn i kobiet powyżej 18 roku życia, w tym kobiet karmiących piersią i kobiet w ciąży, szczególnie z udowodnionym niedoborem witaminy D. Wyższe dawki witaminy D dla dzieci i dorosłych są również generalnie zalecane ze względu na obecną globalną pandemię COVID-19 i jej negatywny wpływ na ćwiczenia i wypoczynek na świeżym powietrzu.
Wybierając suplementy diety, warto zwrócić uwagę na jakość źródła
Na rynku istnieje ogromna liczba produktów, które różnią się zarówno źródłem użytym do produkcji, jak i jakością . Ponadto wiele suplementów zawiera listę nieczytelnych składników . Długotrwałe spożywanie koktajlu wielu składników może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Producent nie ma obowiązku podawania na etykiecie ilości dodatków (są one bowiem tylko częścią tzw. technologii produkcji). Podejrzanie niska cena , długi termin przydatności do spożycia produktu czy uderzający kolor lub smak , wszystko to może wskazywać na zawartość dodatków, których profil bezpieczeństwa jest dyskusyjny. Przeciętnemu konsumentowi często nie jest łatwo odnaleźć się w menu.
Jakie są więc podstawowe źródła do produkcji witaminy D i jaka jest między nimi różnica?
Pochodzenie zwierzęce suplementów witaminy D
Powszechnym surowcem do produkcji witaminy D, można powiedzieć, dla większości produktów na rynku, jest lanolina . Określenie lanolina ma pochodzenie łacińskie - lana (wełna) i oleum (olej), chociaż składem chemicznym przypomina wosk. Jest wydzielany przez gruczoły łojowe owiec, aby chronić wełnę przed deszczem i innymi niekorzystnymi wpływami środowiska. Chociaż pobieranie lanoliny z runa podczas strzyżenia nie szkodzi owcom (jeśli jest wykonywane w prawidłowy i delikatny sposób), jest surowcem zwierzęcym i dlatego jej produkty nie są odpowiednie dla osób prowadzących wegański tryb życia.
Jak pozyskiwana jest witamina D z lanoliny?
Wyekstrahowana wełna jest najpierw prana w gorącej wodzie z detergentem w celu usunięcia wszelkich pasożytów i zanieczyszczeń . Powstaje pierwsza surowa lanolina. Składnik tłuszczowy jest następnie oddzielany od składnika beztłuszczowego w procesie zwanym zmydlaniem , a następnie wirowaniem . Surowy cholesterol jest izolowany za pomocą ekstrahentów i rozpuszczalników. Po dalszej obróbce chemicznej ostatecznie powstaje 7-dehydrocholesterol (prowitamina D3), chemicznie identyczny z prowitaminą pod naszą skórą, która oddziałuje ze światłem słonecznym, tworząc witaminę D3. W ostatnim etapie 7-dehydrocholesterol jest wystawiany na działanie światła, tworząc ostateczną, stabilną postać witaminy D3, gotową do produkcji suplementów .
Zasoby zwierzęce to nie tylko kwestia etyki, ale także szereg chemikaliów
Wełna owcza może być zanieczyszczona pestycydami , ponieważ wchodzi w kontakt z roślinami traktowanymi chemicznie na pastwiskach. Również same zwierzęta i ich skóry poddawane są kąpielom dezynfekującym przeciwko kleszczom i innym szkodnikom.
Ponieważ lanolina jest z natury tłusta, może jełczeć lub utleniać się w kontakcie z powietrzem. Aby wydłużyć okres przydatności do spożycia, wielu producentów dodaje BHT ( butylohydroksytoluen ) do lanoliny, najczęściej stosowanego syntetycznego przeciwutleniacza opóźniającego jełczenie olejów i tłuszczów. Chociaż BHT jest uważany za bezpieczny w odpowiednich ilościach, śladowe ilości pozostają w ludzkiej tkance tłuszczowej i istnieje szereg wątpliwości co do jego wpływu na zdrowie (wykazano, że substancja jest rakotwórcza dla zwierząt).
Zasoby roślinne – trwałość i szacunek dla przyrody
Nie ma wątpliwości, że świat wybiera sposoby na bardziej zrównoważone życie . Etyka odgrywa dużą rolę w wyborze produktów. Jeśli zdecydowałeś się na dietę roślinną, dbasz o środowisko , by być bardziej przyjaznym dla planety, szanujesz przyrodę i zwierzęta, to produkty z ekstraktem z lanoliny zdecydowanie nie są właściwym rozwiązaniem.
Przez długi czas produkcja witaminy D z ekstraktu z grzybów była jedyną alternatywą niezwierzęcą. Chemicznie ta forma odpowiada witaminie D2 (ergokalcyferolowi) , która obecnie jest uznawana za niewystarczające źródło witaminy D i nie powinna być uważana za odżywkę nadającą się do produkcji suplementów diety lub wzbogacania żywności. Badanie z 2011 roku opublikowane w Clinical Journal of Endocrinology Metabolism porównało witaminę D2 z witaminą D3 i wykazało, że witamina D3 jest o około 87% bardziej skuteczna i utrzymuje znacznie dłużej stężenie 25 (OH) D w surowicy.
Co to jest glony?
Termin „alga” pochodzi z łaciny i oznacza „wodorosty” (algi to liczba mnoga słowa alga). Do produkcji witaminy D wykorzystywane są algi niezmienione genetycznie (non GMO), uprawiane w ściśle kontrolowanych warunkach , bez użycia pestycydów. Witamina D3 pozyskiwana z alg jest chemicznie identyczna z tą otrzymywaną z lanoliny i może być stosowana jako bezpośredni zamiennik. Tak samo działa na nasz organizm, ale jest to w 100% źródło roślinne o najwyższej jakości i czystości.
Jakie są największe zalety witaminy D pozyskiwanej z alg?
- Odpowiedni dla wegetarian i wegan
- Uprawa w ściśle kontrolowanych warunkach w tzw. cyklu zamkniętym , gdzie nie ma ryzyka skażenia środowiska (metalami ciężkimi i ksenobiotykami jak w naturze)
- Zrównoważona metoda produkcji
- Oszczędność energii (proces produkcji nie jest energochłonny)
- Bez zbędnej chemii - podczas produkcji nie stosuje się pestycydów, rozpuszczalników itp.
- Nasz produkt nie zawiera chemicznych konserwantów
- Biodostępność i okres półtrwania są takie same jak witaminy D3 pochodzenia zwierzęcego