Czy znasz tokotrienole i ich wyjątkowe właściwości prozdrowotne?

23.8.2023

Inspiracja

Are you familiar with tocotrienols and their unique health benefits?

Nasz produkt ProLife należy do bestsellerów w ofercie Trime. Większość klientów wie, że ProLife zawiera organiczną astaksantynę, naturalny karotenoid pozyskiwany z alg Haematococcus pluvialis. Wiele badań [1] [2] [3] wskazuje na to, że astaksantyna jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, chroniącym nas przed wszechobecnym stresem oksydacyjnym. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ProLife zawiera również pełnospektralną naturalną witaminę E – mieszankę tokotrienoli i tokoferoli o właściwościach antyoksydacyjnych.

W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej mniej znanym tokotrienolom i ich wyjątkowym korzyściom zdrowotnym.

Krótki przegląd artykułu:

  1. Zdrowe komórki = podstawa naszego ogólnego zdrowia
  2. Witamina E = tokoferole i tokotrienole
  3. Różnica między tokoferolami i tokotrienolami
  4. Tokotrienole i ich korzyści zdrowotne
  5. ProLife i źródła tokotrienoli
  6. Wniosek

Zdrowe komórki = podstawa naszego ogólnego zdrowia

Komórki stanowią podstawowe jednostki tkanek i narządów organizmu . Zdrowe komórki zapewniają sprawne funkcjonowanie tkanek i narządów, co pomaga zminimalizować ryzyko wystąpienia powikłań zdrowotnych. Aby komórki funkcjonowały optymalnie i przyczyniały się do ogólnego zdrowia, niezbędne jest dostarczanie im niezbędnych składników odżywczych. Należą do nich przede wszystkim białko i zdrowe tłuszcze , które pomagają utrzymać strukturę komórek i integralność błon komórkowych . Nie należy jednak zapominać o przeciwutleniaczach, które chronią komórki przed atakiem wolnych rodników.

Witamina E jest jednym z ważnych przeciwutleniaczy , który skutecznie przenika przez błonę komórkową, chroniąc komórkę przed stresem oksydacyjnym wywoływanym przez wolne rodniki.

Witamina E = tokoferole i tokotrienole

Witamina E nie jest pojedynczym związkiem chemicznym, jak niektórzy mogą nadal sądzić. W rzeczywistości witamina E to termin określający grupę 8 rozpuszczalnych w tłuszczach związków o działaniu antyoksydacyjnym . Należą do nich 4 tokoferole i 4 tokotrienole (α-, β-, γ- i δ-tokoferol oraz α-, β-, γ- i δ-tokotrienol).

Tokotrienole stanowią mniej znaną formę tych dwóch grup witaminy E, jednak zyskują coraz większe zainteresowanie naukowców i konsumentów, głównie ze względu na ich wyjątkowe korzyści zdrowotne, których zazwyczaj nie kojarzy się z tokoferolami. Coraz więcej dowodów wskazuje również na to, że poszczególne witaminy z rodziny E są funkcjonalnie unikalne.

Różnica między tokoferolami i tokotrienolami

Tokotrienole, czasami nazywane wielonienasyconą witaminą E, wykazują wyjątkowe korzyści zdrowotne w porównaniu z tokoferolami. Struktura tokoferoli i tokotrienoli jest bardzo podobna, ale różnica tkwi w ich łańcuchu bocznym . Tokoferole mają nasycony łańcuch boczny, podczas gdy tokotrienole mają łańcuch nienasycony (z trzema wiązaniami podwójnymi).

Zmieniona struktura molekularna zapewnia tokotrienolom większą elastyczność i zdolność do skutecznego przenikania przez błony komórkowe , zwłaszcza w tkankach takich jak mózg czy wątroba. Tokotrienole skutecznie chronią strukturę i integralność nie tylko błony komórkowej cytoplazmy , ale także błon organelli wewnątrzkomórkowych – tj. jądra komórkowego, lizosomów czy mitochondriów.

Badania eksperymentalne mające na celu sprawdzenie działania antyoksydacyjnego tokoferoli i tokotrienoli wykazały, że tokotrienole mają lepsze właściwości antyoksydacyjne ze względu na łatwiejszą dystrybucję w warstwach tłuszczowych błony komórkowej. [4]

Tokotrienole i ich korzyści zdrowotne

W odniesieniu do tokotrienoli i ich właściwości biologicznych, coraz więcej badań wskazuje na ich korzystne działanie wynikające ze zdolności do ochrony przed szeregiem problemów zdrowotnych, takich jak choroby układu krążenia, choroby neurodegeneracyjne, dyslipidemia, zespół metaboliczny i stłuszczenie wątroby.

  • Ochrona mózgu i wsparcie poznawcze

Upośledzenie funkcji poznawczych i choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera, nasilają się wśród osób starszych. Nawet normalna aktywność komórek mózgowych wiąże się z utlenianiem, stanem zapalnym i toksycznością, które przyczyniają się do pogorszenia funkcji poznawczych. To jeden z powodów rosnącego zainteresowania antyoksydacyjnym działaniem witaminy E, a zwłaszcza tokotrienoli, związanym z ochroną mózgu.

Aktualne dowody wskazują na fakt, że alfa-tokotrienol stanowi najsilniejszą neuroprotekcyjną formę naturalnej witaminy E.[5] Alfa-tokotrienole są wielokrotnie skuteczniejsze niż alfa-tokoferole w ochronie neuronów przed różnymi toksynami – nawet niskie stężenia alfa-tokotrienoli (w ilościach nanomolarnych) mogą zapobiegać śmierci komórek mózgowych spowodowanej długotrwałą pobudzającą stymulacją neuroprzekaźnika glutaminianu.[6]

Niskie stężenia tokotrienoli podawane przed ekspozycją na neurotoksyny skutkowały zmniejszeniem uszkodzeń komórek mózgowych, przywróceniem prawidłowego wzrostu i wydłużeniem żywotności komórek mózgowych w warunkach laboratoryjnych. Co istotne, stwierdzono, że tokotrienole mogą hamować degenerację aksonów (procesów komórek nerwowych). Leczenie tokotrienolami komórek mózgowych uszkodzonych przez stres oksydacyjny prowadzi do przywrócenia aksonów, które zapewniają prawidłową komunikację między neuronami. [7] [8] [9]

  • Zdrowa wątroba

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (niealkoholowe stłuszczenie wątroby) to stan, w którym tłuszcz gromadzi się w wątrobie i stanowi od 5 do 10 procent jej masy. Choroba ta często przebiega bezobjawowo i może ostatecznie prowadzić do marskości wątroby. Stłuszczenie wątroby jest związane z peroksydacją lipidów i zwiększonym stresem oksydacyjnym. Dlatego zwiększone spożycie przeciwutleniaczy może pomóc w zapobieganiu rozwojowi tej choroby.

Tokotrienole kumulują się w wątrobie w większych ilościach. Randomizowane badanie kliniczne kontrolowane placebo wykazało ochronne działanie tokotrienoli u pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby. U pacjentów, którzy przez rok stosowali suplementację tokotrienolami, zaobserwowano normalizację tkanki wątroby w badaniu ultrasonograficznym w porównaniu z grupą kontrolną. Odsetek remisji był również istotnie wyższy u pacjentów leczonych niż w grupie kontrolnej. [11]

  • Zdrowy układ sercowo-naczyniowy = wsparcie zdrowego poziomu cholesterolu

Cholesterol występuje naturalnie w naszym organizmie i jest dla nas niezbędny. Jednak zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca czy zawał serca. Tokotrienole blokują enzym reduktazę HMG-CoA w wątrobie, hamując w ten sposób produkcję cholesterolu w organizmie. [12] Badanie z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo, z udziałem 19 pacjentów z cukrzycą typu 2 cierpiących na dyslipidemię, wykazało, że 60-dniowa suplementacja tokotrienolem doprowadziła do obniżenia całkowitego cholesterolu nawet o 30% i obniżenia cholesterolu LDL nawet o 42% [13].

  • Zespół metaboliczny

Zespół metaboliczny to stan, w którym u osoby występuje kilka współistniejących chorób lub objawów, które są uważane za czynniki ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2. Czynniki te obejmują otyłość, nadciśnienie tętnicze, dyslipidemię (wysoki poziom cholesterolu) oraz upośledzoną tolerancję glukozy (podwyższony poziom glukozy we krwi, insulinooporność).

Interwencje w zespole metabolicznym obejmują przede wszystkim modyfikację stylu życia, taką jak wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej i zdrowej diety. Jednak nutraceutyki mogą również stanowić bardzo skuteczną pomoc. Badania wykazały, że tokotrienole mogą poprawiać profil lipidowy, zmniejszać zmiany miażdżycowe, obniżać poziom glukozy we krwi i hemoglobiny glikowanej, normalizować ciśnienie krwi i hamować adipogenezę [14] [15].

  • Tokotrienole jako czynniki przyczyniające się do większej gęstości kości i ich zdrowia

Osteoporoza dotyka znaczną część populacji osób starszych i stanowi narastający problem globalny. Tokotrienole mogą pomóc w walce z tą chorobą. Tokotrienole pobudzają ekspresję genów odpowiedzialnych za tworzenie kości, jednocześnie hamując sygnalizację zapalną, która przyczynia się do ich niszczenia. Tokoferole nie wykazują takiego działania. [16]

  • Zdrowie skóry i wzrost włosów

Ze względu na unikalne właściwości tokotrienoli i obecność wielonienasyconego łańcucha bocznego w ich strukturze, mają one zdolność do skuteczniejszego przenikania przez błony komórkowe w porównaniu z tokoferolami. Tokotrienole są równomiernie rozłożone na powierzchni skóry i preferencyjnie gromadzą się w jej wierzchniej warstwie (warstwie rogowej). Tokotrienole zyskują coraz większe znaczenie w kontekście promowania zdrowej skóry i ochrony jej przed szkodliwym promieniowaniem UV [17].

Badanie przeprowadzone w 2010 roku miało na celu zbadanie wpływu tokotrienoli na wzrost włosów u osób z łysieniem plackowatym. U ochotników biorących udział w badaniu, którzy przyjmowali suplementację 100 mg przez 8 miesięcy, zaobserwowano 34,5% wzrost włosów. [18]

Tokotrienole mogą wspomagać regenerację mieszków włosowych, pobudzać mikrokrążenie w mieszkach włosowych, a tym samym zmniejszać wypadanie włosów. Jest to prawdopodobnie spowodowane działaniem antyoksydacyjnym tokoferoli, które prowadzi do zmniejszenia stresu oksydacyjnego w skórze głowy.

ProLife i źródła tokotrienoli

Tokotrienole nie są syntetyzowane przez nasz organizm i mogą być dostarczane wyłącznie z pożywieniem lub suplementami. W świecie roślin tokotrienole występują tylko w niektórych źródłach, takich jak ryż, jęczmień, pszenica czy żyto. W naturze palma olejowa (Elaeis guineensis) jest ich najobficiej występującym źródłem , zawierającym do 800 mg/kg tokotrienoli.

„Zalecane dzienne spożycie tokotrienoli, wspierające ogólny stan zdrowia, wynosi od 10 do 20 mg dziennie w warunkach zachodniego stylu życia. W przypadku wczesnego wystąpienia niektórych chorób, zalecane dzienne spożycie zwiększa się do 30–50 mg dziennie. Aby osiągnąć ten zalecany poziom wyłącznie poprzez normalną dietę, osoba musiałaby spożywać około 80 g oleju palmowego lub 1,5–4 kg zarodków pszenicy, jęczmienia lub owsa dziennie, co jest niemożliwe. Dlatego w pewnych okolicznościach zaleca się ukierunkowane spożycie tokotrienoli i zwiększenie go poprzez stosowanie wysokiej jakości suplementów diety” – dodaje Jakub Pribyl, autor przepisów Trime i twórca produktów Trime.

Źródłem tokotrienoli w produktach ProLife jest olej palmowy extra virgin, delikatnie ekstrahowany z owoców czerwonej palmy (Elaeis guineensis) za pomocą opatentowanego procesu, który zawiera pełne spektrum poszczególnych tokotrienoli (α-, β-, γ- i δ-tokotrienoli).

Wniosek

Zarówno tokoferole, jak i tokotrienole są przeciwutleniaczami, ale ich aktywność antyoksydacyjna jest kilkakrotnie wyższa niż tokoferoli . Wykazano, że tokotrienole pełnią unikalne funkcje w porównaniu z tokoferolami. Tokotrienole są coraz częściej uznawane za chroniące przed chorobami neurodegeneracyjnymi, chorobami układu krążenia, chorobami wątroby, zespołem metabolicznym, a nawet osteoporozą .