Większość kobiet w ciąży jest niedożywiona. Brak kluczowych składników odżywczych może mieć poważne konsekwencje, ostrzega Trime.

14.3.2025

Informacje prasowe

Praga, luty 2025

Alarmujący odsetek ciężarnych Czeszek cierpi na niedobory kluczowych składników odżywczych dla rozwoju płodu – fakt ten podkreśla czeski startup Trime, który opracowuje suplementy diety o składzie zbliżonym do prawdziwej żywności. Dane z Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Palackiego i Szpitala Uniwersyteckiego w Ołomuńcu pokazują, że nawet 70% kobiet w ciąży nie otrzymuje niezbędnej ilości witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3. Wskazano również na inne krytyczne niedobory żywieniowe u kobiet w ciąży, takie jak niedobór kwasu foliowego lub żelaza;



„Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że znaczna część populacji, pomimo zamożności, żyje w stanie długotrwałego niedożywienia. Jak wykazały liczne badania, ludzie cierpią szczególnie na niedobory witaminy D, kwasów tłuszczowych omega-3 i wielu innych niezbędnych substancji. Ta ukryta forma niedożywienia ma znacząco negatywny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na zdrowie naszych dzieci. Kobiety w ciąży, które mają szczególne potrzeby żywieniowe, powinny zatem zwracać jeszcze większą uwagę na suplementację tych substancji. Niedostateczne spożycie niezbędnych składników odżywczych przez kobiety w ciąży zwiększa ryzyko wielu poważnych powikłań zdrowotnych zarówno u matki, jak i rozwijającego się płodu. Niedobory żywieniowe prowadzą do osłabienia odporności, zwiększonego ryzyka cukrzycy ciążowej, stanu przedrzucawkowego, przedwczesnych porodów lub wręcz przeciwnie, niskiej masy urodzeniowej lub poronień” – wyjaśnia Jakub Přibyl, dietetyk i specjalista ds. rozwoju produktów w Trime.

Niedobory zagrażają ciąży

Dane pokazują, że tylko 20% kobiet w ciąży w Czechach spełnia zalecane dzienne spożycie kwasu tłuszczowego omega-3 DHA (200–300 mg), który jest kluczowy dla rozwoju mózgu i wzroku dziecka. 40% kobiet w ciąży w Czechach jest narażonych na niedobór żelaza, który może prowadzić do anemii i wpływać na prawidłowy rozwój dziecka. Kolejną substancją, która bezpośrednio wpływa na przebieg ciąży i której niedobór jest powszechny wśród Czeszek, jest jod – nawet połowa przyszłych matek nie ma go w wystarczającej ilości. Ponadto, według WHO, anemia jest powszechna w całej Europie. Według tej organizacji, nawet 40% kobiet w ciąży cierpi na anemię.


„Wielu ekspertów twierdzi, że zbilansowana dieta wystarczy, aby wyeliminować problem. Rzeczywistość jest jednak inna – większość ludzi ma tak niską świadomość żywieniową, że jest ona daleka od optymalnej. Brakuje im nie tylko podstawowej wiedzy na temat doboru i przechowywania żywności, ale także umiejętności przygotowywania zbilansowanych posiłków z wysokiej jakości składników. Dla większości populacji jest to nieosiągalny ideał. Wynika to nie tylko z niskiej jakości podstawowych produktów spożywczych, na którą wpływają intensywne procesy produkcyjne, ale także z utraty składników odżywczych podczas przetwarzania i niewłaściwego gotowania. Dlatego coraz więcej osób sięga po wysokiej jakości suplementy diety. Na przykład, odpowiednia suplementacja kwasem foliowym w czasie ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dzieci nawet o 70%” – dodaje Pribyl;