Praga, luty 2025
Alarmujący odsetek ciężarnych Czeszek cierpi na niedobory kluczowych składników odżywczych dla rozwoju płodu – fakt ten podkreśla czeski startup Trime, który opracowuje suplementy diety o składzie zbliżonym do prawdziwej żywności. Dane z Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Palackiego i Szpitala Uniwersyteckiego w Ołomuńcu pokazują, że nawet 70% kobiet w ciąży nie otrzymuje niezbędnej ilości witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3. Wskazano również na inne krytyczne niedobory żywieniowe u kobiet w ciąży, takie jak niedobór kwasu foliowego lub żelaza;
„Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że znaczna część populacji, pomimo zamożności, żyje w stanie długotrwałego niedożywienia. Jak wykazały liczne badania, ludzie cierpią szczególnie na niedobory witaminy D, kwasów tłuszczowych omega-3 i wielu innych niezbędnych substancji. Ta ukryta forma niedożywienia ma znacząco negatywny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na zdrowie naszych dzieci. Kobiety w ciąży, które mają szczególne potrzeby żywieniowe, powinny zatem zwracać jeszcze większą uwagę na suplementację tych substancji. Niedostateczne spożycie niezbędnych składników odżywczych przez kobiety w ciąży zwiększa ryzyko wielu poważnych powikłań zdrowotnych zarówno u matki, jak i rozwijającego się płodu. Niedobory żywieniowe prowadzą do osłabienia odporności, zwiększonego ryzyka cukrzycy ciążowej, stanu przedrzucawkowego, przedwczesnych porodów lub wręcz przeciwnie, niskiej masy urodzeniowej lub poronień” – wyjaśnia Jakub Přibyl, dietetyk i specjalista ds. rozwoju produktów w Trime.
Niedobory zagrażają ciąży
Dane pokazują, że tylko 20% kobiet w ciąży w Czechach spełnia zalecane dzienne spożycie kwasu tłuszczowego omega-3 DHA (200–300 mg), który jest kluczowy dla rozwoju mózgu i wzroku dziecka. 40% kobiet w ciąży w Czechach jest narażonych na niedobór żelaza, który może prowadzić do anemii i wpływać na prawidłowy rozwój dziecka. Kolejną substancją, która bezpośrednio wpływa na przebieg ciąży i której niedobór jest powszechny wśród Czeszek, jest jod – nawet połowa przyszłych matek nie ma go w wystarczającej ilości. Ponadto, według WHO, anemia jest powszechna w całej Europie. Według tej organizacji, nawet 40% kobiet w ciąży cierpi na anemię.
„Wielu ekspertów twierdzi, że zbilansowana dieta wystarczy, aby wyeliminować problem. Rzeczywistość jest jednak inna – większość ludzi ma tak niską świadomość żywieniową, że jest ona daleka od optymalnej. Brakuje im nie tylko podstawowej wiedzy na temat doboru i przechowywania żywności, ale także umiejętności przygotowywania zbilansowanych posiłków z wysokiej jakości składników. Dla większości populacji jest to nieosiągalny ideał. Wynika to nie tylko z niskiej jakości podstawowych produktów spożywczych, na którą wpływają intensywne procesy produkcyjne, ale także z utraty składników odżywczych podczas przetwarzania i niewłaściwego gotowania. Dlatego coraz więcej osób sięga po wysokiej jakości suplementy diety. Na przykład, odpowiednia suplementacja kwasem foliowym w czasie ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dzieci nawet o 70%” – dodaje Pribyl;