Czesi nie znają swojego poziomu witaminy D, a jej rola w odporności jest kluczowa, twierdzi Trime

15.1.2025

Informacje prasowe

Praga, luty 2024

Kości, zęby i odporność – to tylko kilka z wielu aspektów zdrowia, na które wpływa witamina D. Według Trime , czeskiego startupu specjalizującego się w produkcji wysokiej jakości suplementów diety, które mają przypominać prawdziwe, bogate w składniki odżywcze produkty spożywcze, ponad połowa Czechów nie jest świadoma poziomu witaminy D w swoim organizmie. Badanie przeprowadzone przez Trime na 10 000 respondentów wykazało, że prawie 60% dorosłych i 98% rodziców nie ma wiedzy na temat poziomu witaminy D u swoich dzieci. Badania potwierdzają również, że ponad 90% populacji Czechów cierpi na niedobór witaminy D.

„Zimowe miesiące co roku wystawiają nasz układ odpornościowy na próbę. Aby zachować zdrowie, musimy dbać o naszą odporność długoterminowo, a odpowiedni poziom witaminy D jest kluczem do tego wsparcia. Jednak zimą zmniejszona ekspozycja na słońce oznacza, że ​​otrzymujemy znacznie mniej witaminy D, co sprzyja częstym niedoborom. Kluczowe jest monitorowanie poziomu witaminy D i szybkie reagowanie na wszelkie niedobory” – wyjaśnia Michal Kočí , współzałożyciel i prezes Trime.

Czesi nie mają świadomości swojej odporności

Niedobór witaminy D jest uporczywym problemem wśród ludności czeskiej. Badanie przeprowadzone przez Czeski Instytut Zdrowia Publicznego wykazało, że nawet 95% Czechów w różnych grupach wiekowych cierpi na niedobór witaminy D. Badanie Trime dodatkowo uwypukliło brak świadomości, ponieważ ponad połowa Czechów nie ma pojęcia o swoim poziomie witaminy D.

„Odkryliśmy, że prawie 60% dorosłych i zdecydowana większość dzieci nigdy nie badało poziomu witaminy D. Spośród dorosłych, którzy przeszli badania laboratoryjne, tylko 14% osiągnęło optymalny poziom 100–150 nmol/l” – komentuje Jakub Přibyl , specjalista ds. żywienia i twórca produktów w Trime.

Badania Trime wykazały również, że większość respondentów nie spożywa regularnie ryb żyjących na wolności, takich jak tuńczyk, makrela czy dziki łosoś, które są bogatym źródłem witaminy D. Tylko 7% Czechów włącza takie ryby do swojej diety trzy razy w tygodniu.

„Te wyniki są alarmujące i potwierdzają, że Czesi zmagają się ze znacznym niedoborem witaminy D. Jednak skuteczna suplementacja oferuje rozwiązanie, które pomoże osiągnąć optymalny poziom witaminy D i wzmocnić odporność. Podczas suplementacji kluczowa jest konsekwencja, ale równie ważna jest jakość stosowanych produktów. Zalecamy wybór suplementów, których skład jest zbliżony do składu prawdziwej żywności” – dodaje Přibyl.